67. obljetnica smrti Joakima Rakovca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Križnjaku, mjestu gdje je nakon ranjavanja u selu Korenici 18. sijecnja 1945. preminuo narodni heroj Joakim Rakovac, u srijedu je održana centralna komemoracija. Vijenci su položeni i u Korenici, potom Juralu, prvom mjestu pokopa, kao i na spomenik u Porecu gdje je pokopan.

Za organizaciju ovogodišnje komemoracije zaslužna je Udruga antifašistickih boraca i antifašista iz Pazina, a domacin je bila Opcina Kanfanar.

O povijesnim dogadanjima nakon Prvog svjetskog rata, odnosno pripremi narodnooslobodilackog pokreta u Istri te Joakimu Rakovcu govorili su predsjednici pazinske i porecke UABA-e, Miljenko Bencic i Božo Štifanic.

Rakovac je u ljeto 1943. vodio prvu vecu skupinu Istrana prema Gorskom kotaru da bi se prikljucili partizanima. Bio je predsjednik narodnooslobodilackog odreda za Istru, a nakon kapitulacije Italije sudjelovao je u razoružavanju garnizona u Cerovlju.



Izmedu ostalog sudjeluje u donošenju povijesnih Pazinskih odluka kojima se Istra sjedinjuje s maticom Hrvatskom. Nakon njemackog zauzimanja Istre neumorno radi na terenu, obilazi istarska sela, potice ljude na ustanak te organizira antifašiste, sve s ciljem oslobodenja Istre.

Za vrijeme sastanka NOO-a u mjesto Korenici iznad Limske drage upadaju Nijemci te svatko bježi na svoju stranu. Rakovac je pogoden, ali je uspio pobjeci i sakriti se na Križnjaku, gdje je drugog jutra pronaden mrtav u snijegu.

Štifanic je naglasio da mnogi danas govore da su ga ranili partizani, što je teško osudio naglasivši da su ga u lijevu ruku ranili Nijemci, a na mjestu pogibije pronaden je s pištoljem u jednoj ruci, dok je u drugoj imao grudu zemlje za koju se borio. Zakljucak oba govornika bio je da je Rakovac zadužio sve suborce i antifašiste kao i nova pokoljenja.

Prisutnima se obratio i Tomislav Ravnic, predsjednik Saveza udruga antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije, koji se obrušio na pojedine svecenike Katolicke crkve naglasivši da nije istina da Katolicka crkva nije politicka organizacija.

Osudio je i povlaštene mirovine rekavši da se ove godine obilježavaju mnoge obljetnice, medu kojima i 70. obljetnica osnivanja prve istarske partizanske cete kod Risnjaka te bombardiranje vlaka kod Juršici, cime je prekinuta veza s Italijom, kao i strijeljanje dva istarska borca u Rimu.

Osim toga, prisutne je pozvao da na referendumu glasaju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju jer, prema njegovom mišljenju, oni koji glasaju protiv žele Hrvatsku u svom džepu.

Prisutne su pozdravili i nacelnik Opcine Kanfanar Sandro Jurman i dogradonacelnik Grada Pazina Ivica Gržinic, a prisutni su bili i vode te clanovi UABA-e Rovinja i Poreca te društva Josipa Broza Tita, kao i autor spomenika Šime Vidulin.


Podijeli: Facebook Twiter