Glas Istre
Nedjelja
30.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.04

Performansi u znaku apsurda i bizarnosti

Objavljeno: 12.03.2012 | 17:39 Zadnja izmjena: 12.03.2012 | 18:36 0 komentara

Novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš predstavila se u splitskom skloništu Minus 3 projektom "John Doe". John Doe je generično ime koje se u američkom pravnom sustavu dodjeljuje ljudima čije se ime ne zna ili se ne smije znati.

Izložba, koju čine četiri prizora/slike, vodila je gledatelja (riječ je o performansu te o instalaciji) kroz samoga sebe stavljajući ga konstantno u centar pozornosti.

Od nemogućih karaoka na jednu te istu stvar, gdje je tekst prikazan dijapozitivima, a nije usklađen sa zvukom, do didaktičke igraonice gdje su performeri napuštali igru da bi strastveno grlili posjetitelje, čiji je dolazak bio najavljen zvukom kućnog zvonca, pa sve do "peeping Toma" (voajera), koji je osvjetljavao lice djevojke koja je konstantno vezivala cipelu i čudila se ljudima koji su pored nje prolazili a da joj ne pomognu - sve su to dijelovi performansa ove umjetnice.

Gotovo pa istovremeno Sapanjoš je upriličila i samostalnu izložbu u milanskom Museo del Novecento. Prilikom inauguracije suradnje dokumentarnog centra za suvremenu umjetnost Docva i spomenutog muzeja priredila je zanimljivi performans u kojem je težište svoga umjetničkoga rada stavila na relaciji apsurd - bizarnost - redundancija.

Dragana Sapanjoš rođena je 1979. godine. Diplomirala je 2004. na likovnoj akademiji Brera u Milanu. Samostalno izlaže od 2000. godine. (V. BEGIĆ)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik