Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04

Barbanština od prapovijesti do danas

Objavljeno: 25.02.2012 | 16:52 Zadnja izmjena: 25.02.2012 | 17:49 0 komentara

"Barban i Barbanština od prapovijesti do danas" tema su znanstvenog skupa kojim je u Barbanu započeo drugi Memorijal Petra Stankovića, dvodnevna manifestacija podijeljena na znanstveni i zabavni dio.

Petar Stanković, kako navodi u njegovom životopisu povjesničar zadarskog Zavoda za povijesne znanosti HAZU Mislav Elvis Lukšić, bio je rođen 22. veljače 1771. u Barbanu, kanonik i povjesničar, školovao se u Rovinju, Udinama i Padovi. Nakon završenog studija teologije i prirodnih znanosti vratio se u Barban gdje je živio do svoje smrti 1852. godine.

Bavio se i arheologijom te filologijom, zaređen je bio 1795. godine, a kasnije i upravitelj u barbanskoj župi. Napisao je oko 50 radova, gotovo sve na talijanskom jeziku, od kojih je približno polovina tiskana. Među njima je i "Kratak nauk karstianski" namijenjen prvenstveno dušobrižnicima i hrvatskim vjernicima barbanske župe.  Osim primjerka ove knjige, u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici među Stankovićevim se rukopisima čuva i mali neobjavljeni hrvatski čakavski katekizam za djecu, kao i njegov talijanski prijevod.

Barbanski Memorijal pokrenut je lani u povodu 240. godišnjice Stankovićeva rođenja. Ovogodišnji znanstveni skup obuhvatio je 13 tema.

Među izlagačima bili su Kristina Džin sa Instituta "Ivo Pilar" koja je govorila o Stankovićevom doprinosu proučavanju pulskog amfiteatra, a Lina Pliško i Samanta Milotić Bančić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile proučile su jezik Stankovićeva "Nauka karstianskoga". O freskama Sv. Antuna u Barbanu govorio je Željko Bistrović iz Konzervatorskog odjela u Rijeci, a Valter Milovan s pulskog Sveučilišta i Maja Cerić iz Državnog arhiva u Pazinu o stilističkom pogledu na barbanska osobna imena.

- Memorijalom obilježavamo sjećanje na čovjeka koji je u malom Barbanu živio svoj život. Bio je vrlo svestrana ličnost pa bi se na toj osnovi znanstveni dio mogao proširiti, da ne obuhvaća samo povijesna predavanja. Na toj podlozi će ubuduće biti i izlaganja iz ostalih područja kojima se bavio, primjerice jezikoslovlja i prirodnih znanosti. Predavači su kvalitetni, okupilo ih se mnogo pa je to dodatni poticaj daljnjim istraživanjima, rekao je načelnik Općine Barban Denis Kontošić, i sam predavač na skupu.

Najavio je skoro izdavanje zbornika znanstvenih radova s Memorijala kojem je urednik profesor na pulskom Sveučilištu Slaven Bertoša, predavač i voditelj znanstvenog skupa. Organizator i pokrovitelj Memorijala je Općina Barban, a suorganizatori su barbanska Turistička zajednica, Osnovna škola Jure Filipovića i Župa Barban. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik