Glas Istre
Subota
25.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
25.03

Proljetni Monte Librić u Circolu

Objavljeno: 15.02.2012 | 20:35 Zadnja izmjena: 16.02.2012 | 08:23 0 komentara

Ovogodišnji Monte Librić, koji je stigao do svog petog izdanja, održat će se prvi put u novom terminu, izvan Sajma knjige, u čijem je sastavu nastao. Monte Librić bit će ove godine na programu od 24. do 29. travnja, a i lokacija održavanja bit će nova - pulska Zajednica Talijana Circolo, umjesto u dosadašnjim prostorima Doma hrvatskih branitelja.

- Prvo samostalno izdanje predstavit će i novo programsko usmjerenje festivala. Multikulturalna Istra pruža mogućnost stvaranja snažnog regionalnog festivala za djecu i dovođenja u Pulu kako autora tako i nakladnika iz šire regije. Ove godine poseban fokus je na talijanskoj književnosti za djecu, a velik dio programa i radionica bit će dvojezičan (na talijanskom i hrvatskom jeziku).

Veliku pomoć u ostvarivanju ovog dijela programa organizatori su dobili od Talijanske unije, talijanskih škola i vrtića te nakladničke kuće Edit iz Rijeke, koja će u Pulu donijeti veliki izbor talijanskih knjiga za djecu najboljih talijanskih nakladnika, kazala je začetnica i organizatorica Librića Slavica Ćurković.

Circolo će tako postati bajkoviti dječji grad knjige. U okviru programske koncepcije najavljeni su najrelevantniji hrvatski dječji autori, kako književnici tako i ilustratori. Ovoga puta oni će biti u višestrukim ulogama: predstavit će se kao autori, a bit će i voditelji raznih kreativnih radionica. Hrvatskim autorima pridružit će se i talijanski autori za djecu.

U popratnim programima su brojne kreativne radionice, igrani i animirani filmovi, scenske igre, lutkarske igre, putovanje u svijet starih knjiga, ali i stručni skupovi i okrugli stolovi u kojima će sudjelovati pedagozi i knjižničari iz cijele Hrvatske.Više od 50 hrvatskih nakladnika izložit će rekordne 2.000 naslova.

- Po uzoru na pulski sajam, i Monte Librić odlučio je nulti dan obilježiti kao dan knjižničara. Tako će Librić otvoriti svoja vrata 23. travnja knjižničarima školskih knjižnica i dječjih odjela narodnih knjižnica te će oni prvi imati uvid u izbor knjiga koji je ove godine odabrala voditeljica prodaje Olivera Toić, rekla je Ćurković.

Monte Librić stvara mala ekipa s pulskog sajma predvođena Slavicom Ćurković: Mauricio Ferlin, Olivera Toić, Marko Bolković, Magdalena Vodopija, Miodrag Kalčić, Tina Zenzerović i Rea Korani. Pokrovitelji Monte Librića su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Talijanska unija. (V. BEGIĆ)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik