Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04

Drva i lopate "planuli" u trgovinama

Objavljeno: 13.02.2012 | 18:08 Zadnja izmjena: 14.02.2012 | 15:55 0 komentara

Hladnoća i snijeg natjerali su Puljane proteklih dana na dodatne troškove. Najtraženiji su u trgovačkim centrima bili upravo zimski artikli, a kupovalo se gotovo sve - od drva za ogrjev do kapa i šalova.

Kako doznajemo od direktora pulskog Brico Storea Aleksandera Kahrimana, u nekoliko su dana prodali cijeli šleper paleta s drvom za ogrjev, a mnogi su u dućan došli po dodatne grijalice svih vrsta. Najviše su se kupovale one na struju te uljni radijatori. Čak su i oni koji se griju na loživo ulje ili drva, veli Kahriman, kupovali električne grijalice kao dodatni izvor topline, a dobro je išla i prodaja kamina.

Na polici ostale tri lopate


- Za razliku od Zagreba, iz kojeg dolazim, Puležani očito nemaju iskustva sa snijegom, ni potrebnu opremu za njega, ali poslušali su upozorenja i dobro se pripremili. Tako smo proteklih dana gotovo rasprodali lopate za čišćenje snijega, rekao nam je voditelj pulskog Brico Storea i pokazao policu na kojoj vise još samo tri lopate. Nove zalihe svih artikala, veli, već su naručene, stoga se, ukoliko niske temperature budu potrajale, Puljani ne trebaju brinuti kako će se (za)grijati.

I iz pulskog Kauflanda doznajemo da je u petak, prije najavljenog nevremena, prodaja bila pojačana. Neki su kupovali dodatne zalihe hrane, mnogi grijalice i drvene brikete za grijanje. Iako u nekim centrima zbog problema u opskrbi nekoliko dana nije bilo svježeg voća, povrća pa čak i mesa i mliječnih proizvoda, u Kauflandu se u ponedjeljak kupovalo kao usred ljeta.

Osim drva za ogrjev i lopata za čišćenje snijega, traženi su posljednjih dana bili i kape, šalovi, rukavice... Tu su Puljani dobro prošli jer ih je većina dućana, zbog isteka sezone, prodavala po cijeni sniženoj za 30 do 70 posto. U jednoj smo trgovini čuli da je bura s polica vrlo brzo "otpuhala" i zalihe kapa pa su ih neke gospođe, nakon što je ponestalo ženskih, odlučile kupiti na muškom odjelu.

- Kad zima stisne, ne pita se za modu, našalile su se prodavačice.

Kako su zadovoljni radom zimskih i komunalnih službi, upitali smo nekolicinu Puljana. Gotovo su svi naveli da većih poteškoća zbog snijega nisu imali.

- Ja sam s Velog Vrha, moram pohvaliti zimsku službu, čak je i Galižanski odvojak, koji nije glavna cesta, bio počišćen već jutro nakon prvog snijega, rekao nam je Elvino Šuran.

Tek dvije prijave pada zbog poledice


Samo riječi hvale za službe, koje su, kako veli, odlično odradile posao imala je i Anđelka Macan iz Mandriola. Uz riječi da smo se očito dobro pripremili ipak je navela da je naš predio bio manje pogođen od, primjerice, Splita pa, kako bismo se proveli da je umjesto pet centimetara palo metar snijega, možemo samo zamišljati.

Od direktora poduzeća Ceste Mire Mirkovića dobili smo informaciju da su bili spremni na sve moguće zimske probleme koji su proteklog vikenda posebno pogodili sam jug Istre i grad Pulu.

- Intervenirali smo već u 1 sat u noći s petka na subotu... Kada je počeo snijeg, već smo bili na cestama. Ja sam dijelom pratio naše ekipe i mogu reći da su sve glavne ceste i prije 6 sati, kada su ljudi počeli voziti, bile čiste i prohodne, rekao nam je Mirković.

Dodao je da se slična aktivnost nastavila i u subotu, točnije u noći sa subote na nedjelju, kada su strojevi na ulice upućeni već u 2.30 sati. - Nismo željeli riskirati i čekati da napada snijeg, već smo reagirali kada je počeo padati, odmah ga čistili i bacali sol, rekao je Mirković.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetić Božić ističe da su i timovi hitne pomoći spremno dočekali zimske nevolje, ali pritom naglasila da su i građani doista bili disciplinirani. - Moram reći da je proteklih dana bilo relativno malo pregleda u ambulanti, kao i hitnih intervencija na terenu. Njih je u subotu bilo svega 16, a u nedjelju 15, a od tog broja samo su dva pacijenta došla zbog pada uslijed poledice. Bilo je i nekoliko prometnih nezgoda s lakšim povredama, dodala je Družetić-Božić. (Borka PETROVIĆ, S. Z. T., snimio D. MEMEDOVIĆ)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik