Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04

Pula Gate: Grad nemoćan pred privatnim posjedom

Objavljeno: 12.02.2012 | 22:18 Zadnja izmjena: 13.02.2012 | 17:12 0 komentara

Prije dvije godine pisali smo o opasnom gradilištu na kojem se trebao sagraditi novi poslovni centar Pula Gate, koji je osim trgovina, podzemne garaže, restorana i ugostiteljskih objekata te poslovnih prostora trebao sadržavati i multipleks sa šest kinodvorana.

Problem urušavanja iskopanih temelja je promptno riješen, ali ne i onaj zbog kojeg je već dvije godine zakočen nastavak radova. Naime, kako smo tada pisali, gradilište je propisno sanirano i ograđeno, a nastavak radova "zapeo" je na sudu gdje su završili nekadašnji partneri, bivši i sadašnji vlasnici, Emil Žunec, vlasnik Arcus Delte, i Roland Pinz, generalni menadžer Bank Austria Real Investa.

Naime, prijašnji hrvatski partner u projektu Emil Žunec podigao je tužbu protiv austrijskog fonda, a nakon što je austrijski fond otkazao ugovor o koordinaciji projekta i izgradnje centra s njime jer nije bio zadovoljan do tada napravljenim na pripremi projekta. Žunec također, navodno, nije poštivao želje investitora vezane za najam prostora u budućem centru koje su bile unaprijed dogovorene.

Tužbu je Žunec podigao na Trgovačkom sudu u Pazinu zbog otkazivanja partnerskog ugovora i izgubljene dobiti. Na to je investicijski fond uložio protutužbu.A dok se čeka sudski rasplet, upitali smo Grad može li i kako utjecati da se velika rupa uz obilaznicu sanira.

- Naše su mogućnosti u ovakvim slučajevima vrlo male. Možemo zatražiti, u čemu smo i uspjeli u slučaju Pula Gatea, da se gradilište kvalitetno zaštiti i oslobode prometni tokovi, ali Gradu bi prvenstveno bilo u interesu da se projekt realizira. Željeli smo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se projekt realizirao no budući da od toga još uvijek nema ništa, tražimo najhitniju sanaciju gradilišta. Upravo smo ovih dana poslali vlasnicima dopis i pozivamo ih na sastanak s nadležnim gradskim institucijama na kojem ćemo zahtijevati sanaciju površine, kaže Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Inače, ističe pročelnik, Grad malo može učiniti u ovakvim slučajevima. Osim nadzora komunalnih redara i ispisivanja kazni u slučaju nezaštićenog gradilišta, te prijava građevinskoj inspekciji, također da bi se gradilište osiguralo, najgore od svega je što se vlasnicima/investitorima privatnog zemljišta ne može naložiti završetak projekta ili vraćanje površine u prvobitno stanje.

Ruglo i na Danteovom trgu

Osim rupe Pula Gatea, postoji i površina u privatnom posjedu na čije vlasnike Grad ne može utjecati da ju uredi. Jedan od takvih prostora, primjerice, nalazi se na Danteovom trgu nadomak zgradi pošte, točnije na križanju Ulice Zdenac i Prolaza kod kazališta, koji se od Ulice Sergijevaca pruža prema pošti. Puljanima je taj prostor poznatiji kao bivši HAK, nakon čijeg preseljenja u Štiglićevu ulicu niz godina stoji zapušten.

Godinama su iznad ulaznih vrata razbijena stakla, derutni krov pun je rupa, s njega otpada fasada te odavno prokišnjava. Idealno je stanište štakora i žohara, koji odande kreću prema okolnim zgradama. Prostor je prije mnogo godina HAK, navodno, prodao poduzeću Ariminum, registriranom za građevinarstvo i posredovanje koje je, kako smo neslužbeno saznali, u talijanskom vlasništvu.

- Budući da je riječ o privatnom posjedu, nažalost, nismo u mogućnosti bilo što konkretno učiniti ukoliko prostor ne ugrožava zdravlje i sigurnost građana. Ako je zaštićen, mi smo nemoćni. Jedino što možemo tražiti od vlasnika takvih prostora jest da se pridržavaju odluke o komunalnom redu, kaže Prhat.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
27.04.2017 | 00:25
Pristojan poraz Umažanki
26.04.2017 | 22:00
HNL: Hajduk - RNK Split 5-2
26.04.2017 | 19:47
HNL: Inter - Cibalia 1-1
Kultura
Mozaik