Pula Gate: Grad nemocan pred privatnim posjedom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dvije godine pisali smo o opasnom gradilištu na kojem se trebao sagraditi novi poslovni centar Pula Gate, koji je osim trgovina, podzemne garaže, restorana i ugostiteljskih objekata te poslovnih prostora trebao sadržavati i multipleks sa šest kinodvorana.

Problem urušavanja iskopanih temelja je promptno riješen, ali ne i onaj zbog kojeg je vec dvije godine zakocen nastavak radova. Naime, kako smo tada pisali, gradilište je propisno sanirano i ogradeno, a nastavak radova "zapeo" je na sudu gdje su završili nekadašnji partneri, bivši i sadašnji vlasnici, Emil Žunec, vlasnik Arcus Delte, i Roland Pinz, generalni menadžer Bank Austria Real Investa.

Naime, prijašnji hrvatski partner u projektu Emil Žunec podigao je tužbu protiv austrijskog fonda, a nakon što je austrijski fond otkazao ugovor o koordinaciji projekta i izgradnje centra s njime jer nije bio zadovoljan do tada napravljenim na pripremi projekta. Žunec takoder, navodno, nije poštivao želje investitora vezane za najam prostora u buducem centru koje su bile unaprijed dogovorene.

Tužbu je Žunec podigao na Trgovackom sudu u Pazinu zbog otkazivanja partnerskog ugovora i izgubljene dobiti. Na to je investicijski fond uložio protutužbu.A dok se ceka sudski rasplet, upitali smo Grad može li i kako utjecati da se velika rupa uz obilaznicu sanira.

- Naše su mogucnosti u ovakvim slucajevima vrlo male. Možemo zatražiti, u cemu smo i uspjeli u slucaju Pula Gatea, da se gradilište kvalitetno zaštiti i oslobode prometni tokovi, ali Gradu bi prvenstveno bilo u interesu da se projekt realizira. Željeli smo uciniti sve što je u našoj moci kako bi se projekt realizirao no buduci da od toga još uvijek nema ništa, tražimo najhitniju sanaciju gradilišta. Upravo smo ovih dana poslali vlasnicima dopis i pozivamo ih na sastanak s nadležnim gradskim institucijama na kojem cemo zahtijevati sanaciju površine, kaže Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Inace, istice procelnik, Grad malo može uciniti u ovakvim slucajevima. Osim nadzora komunalnih redara i ispisivanja kazni u slucaju nezašticenog gradilišta, te prijava gradevinskoj inspekciji, takoder da bi se gradilište osiguralo, najgore od svega je što se vlasnicima/investitorima privatnog zemljišta ne može naložiti završetak projekta ili vracanje površine u prvobitno stanje.

Ruglo i na Danteovom trgu

Osim rupe Pula Gatea, postoji i površina u privatnom posjedu na cije vlasnike Grad ne može utjecati da ju uredi. Jedan od takvih prostora, primjerice, nalazi se na Danteovom trgu nadomak zgradi pošte, tocnije na križanju Ulice Zdenac i Prolaza kod kazališta, koji se od Ulice Sergijevaca pruža prema pošti. Puljanima je taj prostor poznatiji kao bivši HAK, nakon cijeg preseljenja u Štiglicevu ulicu niz godina stoji zapušten.

Godinama su iznad ulaznih vrata razbijena stakla, derutni krov pun je rupa, s njega otpada fasada te odavno prokišnjava. Idealno je stanište štakora i žohara, koji odande krecu prema okolnim zgradama. Prostor je prije mnogo godina HAK, navodno, prodao poduzecu Ariminum, registriranom za gradevinarstvo i posredovanje koje je, kako smo neslužbeno saznali, u talijanskom vlasništvu.

- Buduci da je rijec o privatnom posjedu, nažalost, nismo u mogucnosti bilo što konkretno uciniti ukoliko prostor ne ugrožava zdravlje i sigurnost gradana. Ako je zašticen, mi smo nemocni. Jedino što možemo tražiti od vlasnika takvih prostora jest da se pridržavaju odluke o komunalnom redu, kaže Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter