Glas Istre
Subota
25.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
25.03

Europa u raljama "ruske" zime

Objavljeno: 06.02.2012 | 12:52 Zadnja izmjena: 06.02.2012 | 12:52 0 komentara

Neke europske zemlje i dalje su u raljama "ruske" zime, a temperature su ponegdje niže od 30 stupnjeva Celzijusa ispod nule, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije.

Temperatura u Bavarskoj je noću na ponedjeljak pala je na čak minus 36,4 stupnja Celzijusa, a prema najavama meteorologa kraj polarne hladnoće još se ne nazire. Hladnoća je zamrznula i riječni promet, posebice na Elbi, koja je od Magdeburga prema sjeveru bila potpuno neprohodna.

Niske temperature mogle bi biti pogubne za 22.000 njemačkih beskućnika, posebno one u manjim mjestima gdje ne postoji gusta mreža za pružanje pomoći.

Švicarska je također u noću na ponedjeljak zabilježila novi rekord ove zime, s temperaturom od minus 35,1 stupanj Celzijusa u Samedanu, u kantonu Grisons na istoku zemlje. U tom se području nalaze skijaški centri poput Saint-Moritza, Pontresine i Sils-Marie. Na zapadu zemlje je bilo nešto "toplije", minus 27,6 stupnjeva Celzijusa, a Ženeva u ponedjeljak mjeri minus 10.

U Poljskoj se temperature spuštaju do minus 30 stupnjeva Celzija, a od pothlađivanja je od kraja siječnja do danas živote izgubilo 62 ljudi. Većina su beskućnici, vrlo često pod utjecajem alkohola. Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je Poljake da obrate veću pozornost na starije, rodbinu i susjede, poglavito one koji žive sami.

Ledeno je i u susjednoj Litvi s izmjerenih rekordnih minus 31 stupanj Celzijusa. Od hladnoće je u toj zemlji umrlo 17 ljudi. Češka je također na udaru vala polarne hladnoće, a u Kvildi, nedaleko od granice s Njemačkom, temperatura se spustila na minus 39,4 stupnja. Diljem zemlje od pothlađivanja je umrlo 18 ljudi.

Bugarsku su osim snježnih mećava u ponedjeljak pogodile i poplave na jugu zemlje. Naime, selo Biser je poplavljeno nakon što je pod sniježnim nanosima popustila brana, objavila je civilna zaštita. Zbog izljeva rijeke Marice otežan je i željeznički promet pa je tako blokiran i vlak koji prometuje na relaciji Beograd - Istanbul.

Zima ne popušta niti u Italiji pa je u Milanu izmjereno minus 10, a snijeg je padao i u okolici Napulja. Nekoliko sela u planinskom području Latium kod Rima i dalje je izolirano. Na cijelome poluotoku u ponedjeljak je bez struje 59.000 kućanstava. U Rimu, gdje je gradonačelnik naredio zatvaranje škola i javnih ustanova, stanje se polako normalizira. Do sada je zima u Italiji odnijela 17 života. (Hina)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik