Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Legalizacija bespravne gradnje uskoro jednostavnija

Objavljeno: 01.02.2012 | 20:41 Zadnja izmjena: 02.02.2012 | 13:06 0 komentara

Da je Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u biti slabo provediv, na što upozoravaju ljudi iz struke, pokazalo se nakon pet mjeseci njegove primjene, kada je na razini cijele države pozitivno riješeno tek jedan posto zahtjeva za legalizaciju.

Kao razlog tako sporog izdavanja rješenja baratalo se visokim cijenama legalizacije. Tako je jedan građanin za ozakonjenje šupe od nekoliko kvadrata platio čak 30 tisuća kuna u beskrajno dugoj i kompliciranoj proceduri punoj papira.

No, razlog lošeg odziva vjerojatno je i u neusklađenosti prostornih planova gradova i općina sa stvarnim stanjem na terenu. Tako se, recimo, događa da čovjek ne može legalizirati građevinu jer u prostornom planu piše da se na spomenutoj parceli nalazi posebno vrijedna šuma gdje je zabranjena legalizacija, iako šume ondje nema već 200 godina i premda u katastarskom izvodu piše da su na toj parceli pašnjak i voćnjak.

U problemima su se, recimo, našli žitelji pulskog bespravnog naselja Monte Turco, koje se, prema prostornom planu, nalazi na osobito vrijednom poljoprivrednom zemljištu, mada takvog zemljišta u biti ondje nema. U sličnim su problemima i vikendaši iz Krnice.Zbog svega toga u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja najavljuju izmjene zakona, najkasnije do ljeta, kako bi se svakoj nelegalnoj nekretnini pristupilo individualno i utvrdilo postoje li uopće uvjeti za ozakonjenje.

- Nadamo se da će naš prijedlog izmjena proći Vladinu i saborsku proceduru i prije ljeta. Ministarstvo je prijedlog pripremilo i uskoro će ga javno objaviti na svojoj web stranici www.mgipu.hr, najavljuje Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva.

- Cilj koji ovim izmjenama želimo postići je pojednostavljenje postupka, a samim time i njegovo ubrzanje i pojeftinjenje. Vjerujemo da bi mnogi vlasnici bespravno sagrađenih objekata htjeli ozakoniti svoje objekte jer je mnogima od njih to egzistencijalno pitanje, bilo da se radi o krovu nad glavom ili gospodarskom objektu, kaže Gojević.

Nadležni uredi na području Istarske županije zaprimili su 418 zahtjeva, izdali tri rješenja, a tri su zahtjeva za legalizacijom odbijena. (Piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik