Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Youssou N'dour kandidirao se za predsjednika

Objavljeno: 03.01.2012 | 13:15 Zadnja izmjena: 03.01.2012 | 13:45 0 komentara

Senegalska i svjetski popularna glazbena zvijezda, pjevač Youssou N'dour, najavio je da se u veljači kani natjecati na predsjedničkim izborima kao jedan od brojnih protukandidata veteranu Abdoulayeu Wadeu koji je na vlasti već 11 godina.

"Kandidat sam. Uključit ću se u izbornu utrku", rekao je N'dour za radijsku i televizijsku postaju TFM (Television Futurs Medias) i objasnio da je čuo i razumio glasove žena i muškaraca koji odavna "sanjaju o novome Senegalu".

N'dour je ranije oštro kritizirao Wadeovo nemarno trošenje novca u zemlji gdje je službeno zaposlenje prava rijetkost, a prosječna zarada po glavi stanovnika tri dolara na dan.

Pjevač, udaraljkaš i glumac uživa veliku popularnost u Senegalu i u svijetu gdje je proslavio "mbalax" stil izgrađen na glazbenoj tradiciji naroda Serer, probio se na sjevernoameričke i europske glazbene liste i surađivao s glazbenicima kao što su Peter Gabriel, Axelle Red, Sting, Bruce Springsteen, Ryuichi Sakamoto.

"Istina je da nemam sveučilišno obrazovanje, no predsjedništvo nije nešto što se uči u školi", tvrdi N'dour koji je u studenome najavio da otkazuje koncerte kako bi se usredotočio na politiku.

Pitanje je ipak hoće li mu popularnost pomoći da pridobije glasove birača za izbore 26. veljače kojih pripreme protječu u prijeporima može li se 85-godišnji Wade ponovo natjecati pošto je odradio ustavom zajamčena dva predsjednička mandata. Wade tvrdi da se ima pravo kandidirati jer je prvi mandat počeo prije nego je odredba od dva mandata ugrađena u ustav.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik