Youssou N'dour kandidirao se za predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senegalska i svjetski popularna glazbena zvijezda, pjevac Youssou N'dour, najavio je da se u veljaci kani natjecati na predsjednickim izborima kao jedan od brojnih protukandidata veteranu Abdoulayeu Wadeu koji je na vlasti vec 11 godina.

"Kandidat sam. Ukljucit cu se u izbornu utrku", rekao je N'dour za radijsku i televizijsku postaju TFM (Television Futurs Medias) i objasnio da je cuo i razumio glasove žena i muškaraca koji odavna "sanjaju o novome Senegalu".

N'dour je ranije oštro kritizirao Wadeovo nemarno trošenje novca u zemlji gdje je službeno zaposlenje prava rijetkost, a prosjecna zarada po glavi stanovnika tri dolara na dan.

Pjevac, udaraljkaš i glumac uživa veliku popularnost u Senegalu i u svijetu gdje je proslavio "mbalax" stil izgraden na glazbenoj tradiciji naroda Serer, probio se na sjevernoamericke i europske glazbene liste i suradivao s glazbenicima kao što su Peter Gabriel, Axelle Red, Sting, Bruce Springsteen, Ryuichi Sakamoto.

"Istina je da nemam sveucilišno obrazovanje, no predsjedništvo nije nešto što se uci u školi", tvrdi N'dour koji je u studenome najavio da otkazuje koncerte kako bi se usredotocio na politiku.

Pitanje je ipak hoce li mu popularnost pomoci da pridobije glasove biraca za izbore 26. veljace kojih pripreme protjecu u prijeporima može li se 85-godišnji Wade ponovo natjecati pošto je odradio ustavom zajamcena dva predsjednicka mandata. Wade tvrdi da se ima pravo kandidirati jer je prvi mandat poceo prije nego je odredba od dva mandata ugradena u ustav.


Podijeli: Facebook Twiter