Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04

Sporne točke i nedoumice legalizacije

Objavljeno: 02.10.2011 | 16:42 Zadnja izmjena: 03.10.2011 | 08:06 0 komentara

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, ili, narodski rečeno, zakon o legalizaciji bespravnih građevina, nedavno je usvojen, no odmah je izazvao i niz nedoumica koje su se pojavile u njegovoj primjeni. Koje su najspornije točke tog novog zakona objašnjava nam Adela Leko, voditeljica Odsjeka za gradnju pri Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada Pule.

- Treba razjasniti pitanje posebne upravne pristojbe. Naime, propisano je da graditelji bespravnih građevina moraju platiti komunalni i vodni doprinos te naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, koja je ustvari kaznena odredba, iako su iznosi ove naknade minimalni. Ostalo je, dakle, sporno plaćanje posebne upravne pristojbe. Ona je do donošenja ovog zakona iznosila 30 posto komunalnog doprinosa i bila je značajna kazna jer je mogla dosegnuti i iznose od sto pa i 200 tisuća kuna, rekla nam je Leko.

Građani zakinuti za infrastrukturu

- Dosad su zgrade prije dobivanja rješenja o izvedenom stanju građevina morale biti u skladu s prostornim planom, što znači i po smještaju, udaljenosti od susjednih međa, broju etaža, broju stanova, namjeni površina, izgrađenosti parcele, broju parkirnih mjesta, postotku udjela zelenih površina na građevnoj čestici, dakle po brojnim lokacijskim uvjetima.

Posebna upravna pristojba u iznosu od 30 posto komunalnog doprinosa predstavljala je kaznu jer se građevina gradila bez papira. U odnosu na to, ovi bespravni graditelji u postupku legalizacije imaju prednost jer se posebna upravna pristojba njima neće naplaćivati i vrlo vjerojatno će uskoro uslijediti u tom dijelu i izmjena Zakona o upravnim pristojbama, veli Leko.

Pojasnila je da će nelegalni graditelji koji su gradili protivno planu sada biti oslobođeni te kazne i na njih se odredba o posebnoj upravnoj pristojbi neće primjenjivati. Proći će, dakle, daleko bolje od onih koji su gradili u skladu s planom, ali bez papira i koji su tu kaznu platili. Je li ovakvo pogodovanje nelegalnim graditeljima pošteno, logično i pravedno, ostaje svakom građaninu na prosudbu, zaključila je Leko.

Samo tužba spašava susjede

- Zanimljivo je spomenuti i odredbu kojom se regulira pozivanje susjeda. Naime, mi u našem postupku pozivamo vlasnike susjednih nekretnina na uvid u arhitektonski snimak izvedenog stanja i druge dokumente radi izjašnjavanja. Rješenje o izvedenom stanju neće se izdati samo ukoliko susjed, koji je bespravnu gradnju prijavio građevinskoj inspekciji do 21. lipnja ove godine ili je do tog roka podnio tužbu sudu za zaštitu svog vlasništva, ne izda pisanu suglasnost na zapisnik da se zgrada može ozakoniti.

Iz toga proizlazi da onaj tko nije prijavio bespravnog susjeda građevinskoj inspekciji ili ga nije tužio do 21. lipnja, a sada se ne slaže s legalizacijom, nema nikakvog utjecaja i mi ipak, unatoč protivljenju susjeda, izdajemo rješenje. Dio postupka pozivanja susjeda izaziva velike troškove, a mogućnost susjeda da ospori izdavanje rješenja je gotovo nikakva, rekla je Leko.

Zgrade bez parkirnih mjesta

- Moram također reći da više ne gledamo niti na mjesta za parkiranje. To znači da je netko tko je zgradu radio legalno trebao osigurati i dovoljan broj parkirnih mjesta po stanu, a ukoliko nema za to prostora, tada za svako parkirno mjesto mora Gradu platiti 50 tisuća kuna. Bespravni graditelji mogu imati zgradu s recimo 20 stanova bez i jednog parkirnog mjesta i nikom ništa. Također, ne gledamo više niti na pristupne putove, što znači da puteljak ili cestica mogu ići i preko prava služnosti, i to mu se može ozakoniti. Nebitni su čak i suvlasnički odnosi.

To pak znači da ukoliko netko gradi na parceli koju ima u suvlasništvu s nekom osobom, posve je nebitna suglasnost suvlasnika za postupak izdavanja rješenja. Čak i ako je netko gradio na tuđem zemljištu, to što nema suglasnost vlasnika nije uvjet za izdavanje rješenja. Mi mu ga moramo izdati, a onda oni na sudu rješavaju međusobne vlasničke odnose, rekla je Leko. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKANovosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik