Rujanski dani proglašeni dogadajem 20. st.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pljeskom i ustajanjem - nakon što su to prvi ucinili Tomislav Ravnic i Miljenko Bencic, celnici istarskih i pazinskih antifašistickih boraca - sudionici svecane sjednice Skupštine Istarske županije su u ponedjeljak donijeli Deklaraciju o proglašenju opcenarodnog i plebiscitarnog ustanka stanovnika Istre i Pazinskih odluka o sjedinjenju najznacajnijim dogadajima u istarskoj povijesti 20. stoljeca.

Na svecanosti obilježavanja Dana županije 25. rujna bili su predstavnici politickog, gospodarskog, kulturnog i javnog života Istre, kao i izaslanik predsjednika Republike Predrag Matic Fred, njegov savjetnik za branitelje, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maricic.

U kulturno-umjetnickom programu nastupio je pazinski mješoviti pjevacki zbor Roženice pod vodstvom maestra Janoša Fehera, Kristian Kel je svirao klavir, a Ivan Šverko harmoniku. U Parku narodnog ustanka su delegacije Županije, Pazina i udruga položile vijence na spomenik palima za slobodu.



Tekst deklaracije je na hrvatskom i talijanskom jeziku procitao Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine. Deklaracijom se odaje "poštovanje hrabrosti istarskog naroda" koji je predvoden antifašistickim pokretom odlucio, u jeku Drugog svjetskog rata, sam odrediti svoju sudbinu.

Oni su imali hrabrosti i snage istaknuti visoku razinu zaštite ljudskih i manjinskih prava te suživot i toleranciju kao najviše vrednote. Ukazuje se na znacaj odluka od 13. i 25. rujna 1943., ali i naglašava da deklaracija izražava opce stajalište Skupštine Istarske županije da se proklamirani principi poštuju kod donošenja odluka na svim razinama u županijskim tijelima.

Poticu se uvjeti za slobodno izražavanje pojedinaca o svemu od politickog uvjerenja do eticke pripadnosti. Županijska skupština se obavezala da ce svojim odlukama inicirati i podržavati dodatno izucavanje tih povijesnih dana i promoviranje kroz informativne i izdavacke djelatnosti. S opcinama i gradovima ce se inicirati primjereno obilježavanje i održavanje spomenika znacajnih povijesnih dogadaja i licnosti kao i prenošenje znanja novim generacijama kroz zavicajnu nastavu.



Kozlevac je u kracem uvodnom obracanju, govoreci o parlamentarnim izborima, rekao da se nakon toga ocekuje daljnja demokratizacija i decentralizacija, dok je borcima porucio da ce im biti vracena pred 10-ak godina oduzeta stecena prava.

"Danas mogu sa sto postotnom sigurnošcu tvrditi da cemo ostvariti sva kljucna obecanja koja smo gradanima Istre dali", porucio je istarski župan Ivan Jakovcic u neuobicajeno kratkom govoru, u kojem se ipak našlo mjesta za kritiku opozicije.

"Zato i danas ne mogu razumjeti kako je opozicija u ovoj Skupštini glasala protiv izgradnje bolnice", rekao je Jakovcic koji od Vlade ocekuje brzo izdavanje državnog jamstva da bi se nastavila procedura koja ce "napokon omoguciti izgradnju te toliko željene bolnice".

Za politiku suživota industrije, turizma i poljoprivrede koja se u Istri njeguje Jakovcic kaže da je potpuno ispravna i da ce se s njom nastaviti. Neovisno o ekonomskim globalnim trendovima on vjeruje da u uspjeh natjecaja za tri lokacije projekta Brijuni rivijera, najavio je skori pocetak izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun i naglasio da se ne samo turizam, nego i cijelo gospodarstvo mora snažno povezati s novim tržištima - kineskim, americkim, japanskim, indijskim…

Dotaknuo se izbora nakon kojih ocekuje suradnju na ucvršcivanju i jacanju istarskog regionalnog identiteta kroz decentralizaciju, regionalizam i implementaciju ustavnog principa supsidijarnosti. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju ocekuje novi uzlet Istre i vece sudjelovanje Europe u istarskim razvojnim projektima.

Rijeci pohvale za Istru je imao predsjednikov izaslanik Matic koji je rekao da se Istra cesto uzima za primjer drugim županijama jer prednjaci u gospodarskom razvoju, medunarodnoj suradnji, vrednovanju antifašizma i na drugim podrucjima.


Još o bolnici

Za bolnicu je župan rekao da je "jedino još neostvareno obecanje koje smo dali gradanima Istre i od njega ne odustajemo". Sve ce se uciniti da se bolnica izgradi. Opet se ocešao o politicke suparnike iz udruge i stranke Ladonja za koje kaže da razbacuju novce organiziranjem politickih farsi "umjesto da te milijune doniraju bolnici i time iskreno pokažu brigu za naše gradane".


Podijeli: Facebook Twiter