Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04

Spor oko Piranskog zaljeva djetinjast

Objavljeno: 01.09.2011 | 12:59 Zadnja izmjena: 01.09.2011 | 12:59 0 komentara

"Djetinjasti spor" oko granice između Hrvatske i Slovenije izluđivao je i švedsku diplomaciju za vrijeme njihovog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici 2009., toliko da su na sastancima s američkim diplomatima u Stockholmu često pričali o prijedlozima za njegovo rješavanje.

Otkriva to nekoliko američkih diplomatskih izvještaja s kraja ljeta pretprošle godine poslanih iz Stockholma u centralu u Washingtonu s oznakom "povjerljivo", koja je dokumente od radoznalih očiju trebala štititi sve do 2019. godine. No, sve ih je ovog tjedna objavio Wikileaks.

Baš taj izraz "djetinjasti spor" iskoristila je švedska ministrica za EU Cecilia Malmstrom kad je 10. rujna s olakšanjem u razgovoru s američkim veleposlanikom u Švedskoj Matthewom Barzunom zaključila da se spor bliži kraju jer su Hrvatska i Slovenija počele direktne sastanke s ciljem njegovog rješavanja.

Samo nekoliko tjedana ranije Šveđani su uporno Amerikancima tumačili razne modalitete pomoći da bi se granični spor riješio: od imenovanja bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtissarija posrednikom u hrvatsko-slovenskom slučaju do toga da se čak proširi pravna stečevina Europske unije dodavanjem Politike dobrosusjedstva, koja bi zemlje koje pregovaraju o ulasku u EU obvezala da, kad uđu u Uniju, ne ucjenjuju buduće kandidate neriješenim graničnim sporovima koje imaju s njima.

Upravo takvu vrst ucjene, pričali su Šveđani američkim kolegama, Slovenija je upotrijebila na Hrvatskoj, "eurizirajući bilateralni spor".

Ako bi se usvojila Politika dobrosusjedstva, Europska komisija popisala bi sve granične probleme u zemljama koje kane ući u Uniju te odredila poteze koji bi se na njihovom rješavanju morali povući svake godine. No, budući da je direktan kontakt Jadranke Kosor i Boruta Pahora doveo do razrješenja hrvatsko-slovenskog spora, tako su i ove ideje s vremenom pale u drugi plan.


Belgijanca više zanimala sudbina banke od OESS-a

Wikileaks je objavio i zapisnik od 5. prosinca 2007. s ručka koji su tadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i državni tajnik Hido Biščević imali s američkim veleposlanikom u Zagrebu Robertom Bradtkeom.

Kitarović i Biščević su s Bradtkeom razgovarali nakon ministarske skupštine OESS-a u Madridu s koje su došli nezadovoljni činjenicom da nije donesena odluka o zatvaranju misije OESS-a u Hrvatskoj.

- Belgijanski ministar vanjskih poslova u razgovoru s hrvatskim kolegama više je pažnje posvetio sudbini bankarskog posla Belgijanaca u Splitu, nego temi sastanka, zatvaranju misije OESS-a u Hrvatskoj, kazali su tada Bradtkeu hrvatski kolege.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
27.04.2017 | 00:25
Pristojan poraz Umažanki
26.04.2017 | 22:00
HNL: Hajduk - RNK Split 5-2
26.04.2017 | 19:47
HNL: Inter - Cibalia 1-1
Kultura
Mozaik