Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Vodič do boljeg TV signala

Objavljeno: 21.08.2011 | 20:35 Zadnja izmjena: 22.08.2011 | 15:44 0 komentara

Na području Istre i nekih dijelova Dalmacije već duže vrijeme traju smetnje u prijemu digitalnih televizijskih programa iz svih digitalnih mreža, što je posljedica utjecaja signala talijanskih TV postaja koje rade na istim kanalima kao i domaći odašiljači.

Kako bi pomogla korisnicima da otklone smetnje, tehnička služba HRT-a izdala je priručnik koji je objavila na službenim internetskim stranicama, ali koji je napisan stručno i prikladniji je instalaterima i ostalim stručnim osobama nego krajnjim korisnicima. Temelji se na vrlo složenim antenskim instalacijama, konkretno sustavu s dvije antene u horizontalnoj ravnini, koje imaju za cilj povećanje signala, dok u većem dijelu Istre on, tvrde stručnjaci, zapravo ne predstavlja problem.

- Ovakav sustav može pomoći na mjestima gdje nedostaje signala, no ne jamči da će problem smetnji biti riješen. U Istri je televizijski signal dovoljno jak, no problem predstavljaju presnažne talijanske smetnje zbog znatno snažnijeg odašiljača od našeg. Usto, ovakva instalacija je zahtijeva iskustvo i preciznost, stoga priručnik može poslužiti isključivo stručnjacima koji procijene da bi ugradnja imala učinka, govori nam pulski instalater antenskih sustava Mladen Banković.

Prema priručniku, smetnje u prijemu TV signala smanjujemo na taj način da povećamo odnos između korisnog i ometajućeg signala. Razlike u razinama između spomenuta dva signala ovise o položaju mjesta prijama te o vremenskim uvjetima i propagaciji, što je ljeti posebno izraženo. Ukoliko su smetnje prisutne, bilo kakav pokušaj rješenja s ugradnjom pojačala i usisnih filtera neće riješiti problem. Na području zapadne obale Istre riječ je o istokanalnim smetnjama na kanalu K28, K29 i K53. 

Rješenje, koje osjetno može smanjiti ili čak u potpunosti eliminirati utjecaj smetnje, ovisno o lokaciji i jačini ometajućeg signala, jest korištenje dvije ili više prijamnih antena. No, valja prije provjeriti postojeću antenu jer moguće je da probleme stvara stara instalacija, stoga je nužna konzultacija sa stručnjacima. 

- Više od 50 posto smetnji uzrokuje kriva instalacija antene na objektu, a vrlo su česti i slučajevi neispravnih elemenata. Najčešće se koriste aluminijske logaritamske, tzv. riblja kost antene, čiji je vodič načinjen od bakra i sklon je oksidiranju, dok blizina mora njegov vijek trajanja dodatno skraćuje. Također, kabel nakon nekog vremena gubi svoju učinkovitost, naročito ako u njega uđe voda, stoga ukoliko korisnik želi otkloniti smetnje u televizijskom prijemu, najprije mora osigurati novu instalaciju i kvalitetni digitalni prijemnik, tvrdi ovaj stručnjak.

Rješenje problema smetnji teoretski je vrlo jednostavno. Dovoljno je upotrijebiti prijamnu antenu, čiju izrazitu "nulu" u njenom antenskom dijagramu postavimo u smjer smetnje, dok je vrh usmjeren prema odašiljaču. Ipak, ovaj postupak ima pojedina ograničenja, prvenstveno zbog "nule" pod pravim kutom u odnosu na smjer glavnog snopa, čime se gubi i dio korisnog signala, ali i zbog činjenice da poneke antene imaju slabo izraženu nulu.

HRT u svom priručniku savjetuje korištenje usmjerenih YAGI UHF antena, koje su nešto skuplje od logaritamskih, no njihova kvaliteta i dugovječnost vrlo brzo se isplate. Najbolji rezultati, tvrde tehničari, postižu se korištenjem kanalnih antena te ukoliko kompletan sustav primjenjujete na pojedinačni prijem kanala. Dakle, posebno rješenje za K28 (MUX A) i za K53 (MUX B). Zbog susjednih kanala K28 i K29 (MUX A i MUX D) rješenje može biti zajedničko ukoliko smetnja dolazi iz istog smjera.

- Antenu je potrebno montirati isključivo na krov te je usmjeriti prema najjačem odašiljaču na Učki, odnosno prema najbližem mogućem ukoliko se objekt nalazi na mjestu odakle nije učinkovit prijam signala s istarske planine. Ako je i dalje snažna prisutnost smetnji, potrebno je antenu premjestiti da drugu stranu objekta na način da objekt štiti antenu od talijanskih signala, savjetuje Banković.

Važno je napomenuti da se prijemno polje mijenja i ovisno o visini, tako da opće rašireno uvjerenje da je najbolje postaviti antenu na vrh stupa ne znači i da je to najbolje rješenje. Teoretski se amplituda jačine polja sinusoidalno mijenja s visinom pa se lako može dobiti i minimum signala, koji može biti čak i od 10 do 15 dB manji od maksimuma na toj istoj poziciji. Perioda te sinusoide ovisni o udaljenosti odašiljačke i prijemne točke, visinske razlike među njima, odbijanja od zemlje i mora, te ne postoji formula za njeno točno određenje.

Ako na krovu već postoji antenski stup, treba pokušati promjenom visine naći optimalnu poziciju.U svakom slučaju, imate li smetnji u televizijskom programu, predlažemo da se posavjetujete sa stručnjacima jer ugradnja antenskih sustava zahtijeva znanje i maksimalnu preciznost. (Napisao i snimio Krešimir TADIJIĆ)

Nova instalacija za 600-tinjak kuna

Za montažu nove antenske instalacije, koja u osnovi uključuje logaritamsku antenu, antenski stup s nosačima te kabel i digitalni prijemnik, potrebno je odvojiti otprilike 600-tinjak kuna. Dodatno je u ponudi i pojačivač signala, koji stoji oko 200 kuna. Ugradnja dvostrukih YAGI UHF antena s pripadajućim elementima znatno je skuplja, može doseći i preko tisuću kuna, no svakako prije odluke na ovaj sustav nužno je savjetovanje s instalaterima jer taj sustav možda nije rješenje. 

HRT preporuča: Sustav s dvije antene u horizontalnoj ravnini

Sustav s dvije UHF antene postavljene u horizontalnoj ravnini  duplira napon iz korisnog polja za tri dB pod uvjetom da su antene paralelne i da se nalaze u homogenom elektromagnetskom polju.

Istovremeno, napon ometajućeg signala, koji je na antenama, isti po jačini, dobiva se različitom fazom, ovisno o razmaku antena i kuta upada ometajućeg signala.

Potrebno je izjednačiti jačinu ometajućeg signala na obje antene kako bismo mogli dobiti gušenje s depolarizacijom. To se dobiva na tri načina: premještanjem položaja antena, ugradnjom promjenjivog atenuatora 0,5-2db na jedan kraj kabela ili rotacijom cijelog sustava oko osi. Potom je potrebno regulirati udaljenost kako bismo dobili protufazni nivo ometajućeg signala.

Problem je rješiv, tvrde HRT-ovi stručnjaci, osim ako ometajući i korisni signal ne dolaze iz istog smjera. S obzirom na to  da je povećanje korisnog signala nešto manje od tri dB, što se u praksi niti ne osjeti, pritom se smanjila razina ometajućeg signala, čime se povećao odnos korisnog signala u odnosu na ometajući. Kako bismo postigli dovoljan "zaštitni" odnos korisnog u odnosu na ometajući signal, potrebno je biti iznimno precizan pri podešavanju antena i određivanju iste amplitude ometajućeg signala, a time i protufaznosti ukupnog signala. Za takvo što nužno je korištenje odgovarajućih mjernih uređaja.

Što možete učiniti bez stručnjaka?

-    Nabaviti novu UHF logaritamsku ili YAGI antenu
-    Nabaviti kvalitetan digitalni prijemnik iz najmanje srednjeg cjenovnog razreda s jamstvom
-    Nabaviti novi i dovoljno dug provodni kabel
-    Pronaći najbolje moguće mjesto isključivo na krovu, odnosno pokušati "pobjeći" od smetnji (primjerice antenu postaviti sa suprotne strane krova)
-    "Nulu" usmjeriti prema smetnjama, a vrh antene prema Učki ukoliko je moguće
-    Antenu postaviti i pričvrstiti na adekvatne nosačeNovosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik