Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04

U pogon puštena filmska tvornica

Objavljeno: 10.06.2011 | 18:39 Zadnja izmjena: 10.06.2011 | 19:00 0 komentara

Pulska filmska tvornica otvorila je svoj klub u Štiglićevoj 12 (bivši Arena radio) u četvrtak i svečano krenula u pogon. Tom prigodom gradonačelnik Boris Miletić snimio je i prve kadrove u klubu, a umjesto rezanja vrpce, prostor je otvorio u filmskom stilu pritiskom tipke za snimanje. U tom kadru "radnici" su ušli u svoju tvornicu, slično kao i u prvom filmu braće Lumiere u kojem su radnici izlazili iz tvornice, pa možemo kazati da je ovo početak koji obećava.

- Pula ima cementaru, brodogradilište, a sada i filmsku tvornicu, koja će potaknuti industriju i ekonomski razvitak grada, oduševljen je bio prostorom gradonačelnik Miletić, kao i ravnateljica Pula film festivala Zdenka Višković Vukić, koja je izjavila da će se odmah po odlasku u mirovinu upisati na jednu takvu radionicu.

Na otvorenju su se mnogobrojnim ljubiteljima filma obratili i Lidija Musi, voditeljica Odsjeka za kulturu, te Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, te izrazili zadovoljstvo i podršku.

- Pula je tako dobila jedino mjesto koje tijekom godine zadovoljava javne potrebe građana za bavljenje filmom, rekao je Marko Zdravković Kunac, predsjednik udruge Pulska filmska tvornica, koji nije skrivao zadovoljstvo dobivenim prostorom te je najavio početak 7. radionice izrade filma, koja je s radom započela jučer. U radionicu je ove godine stiglo rekordnih 25 prijava.

Klub će sa službenim radom početi 1. rujna radionicama za sve generacije - od redovite klupske produkcije do škole animiranog filma, a tijekom godine radit će se filmovi.

Osim toga, Pula će u studenome, zahvaljujući i spomenutom klubu, prvi put biti domaćin 43. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, što potvrđuje značaj i važnost tvornice sedme umjetnosti. (L. BAGAR)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik