Iz Košcevice izvuceno 7 kubika smeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prava groznica proljetnog pospremanja zahvatila je istarski sjever - u zajednickoj dvodnevnoj slovensko-hrvatskoj akciji, tijekom vikenda ocišcena je jama Košcevica kod Sluma na Cicariji. Jama je cetrdesetak metara duboka i relativno lako dostupna, što je cini idealnom za nesavjesne pocinitelje koji u nju odbacuju raznovrsni otpad.

Organizaciju akcije preuzelo je Speleološko društvo Cicarija koje je koordiniralo dvodnevni rad 35 speleologa ISS-a - Istarskog speleološkog saveza, koji okuplja šest speleoloških klubova. Potrebno je bilo osigurati i urediti pristup jami, prilagoditi nosivu konstrukciju dizalice na otvor jame, kao i organizirati odvoz otpada traktorom do kontejnera. Za odvoz i zbrinjavanje sakupljenog otpada pobrinulo se komunalno poduzece Park Buzet.

- Ovo je prva akcija u kojoj su se istarskim speleolozima pridružili i slovenski kolege. Ukljucilo se devet slovenskih speleologa iz dva speleološka društva - Jamarsko društvo Rakek i Jamarski klub Železnicar iz Ljubljane, kako bi zajednickim snagama iz jame izvukli otprilike sedam kubika otpada. Istra je krško podrucje iznimno osjetljivo na sve oblike onecišcenja. Otpad odbacen u speleološke objekte prijeti onecišcenju podzemnih voda povezanih s izvorima voda za pice, rekao je projektni koordinator Bruno Kostelic.

Cišcenje jame Košcevica na podrucju laniške opcine druga je od šest planiranih akcija cišcenja speleoloških objekata u Istarskoj županiji u sklopu projekta KUP - Karst Underground Protection. Radi se o nastavku uspješno provedenog projekta županijskog Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša - Underground Istria, a osnovna ideja je zaštita krškog podrucja i njegovih posebnosti - krških spilja i jama.

Projekt se provodi u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica i Institutom za krš iz Postojne kao slovenskim partnerom. Sredstva, 650.000 eura, osigurana su iz IPA fonda Europske unije, a projekt ce potrajati do kraja studenog.

Osim cišcenja otpada, predvidene su i brojne druge aktivnosti poput uredenja stare škole u Vodicama u speleokucu, izrade baze podataka o svim speleološkim objektima u Istri, organizacije Medunarodne krasoslovne škole u Postojni te brojne strucne radionice i predavanja za lokalno stanovništvo. Posebno oformljen slovensko-hrvatski biospeleološki tim zadužen je i za biospeleološka istraživanja na ukupno 12 lokacija u Istri i Sloveniji. (G. CALIC ŠVERKO; snimila P. POCANIC)


Podijeli: Facebook Twiter