Glas Istre
Nedjelja
30.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.04

Pulski Događaj Maje Marković

Objavljeno: 02.04.2011 | 12:12 Zadnja izmjena: 02.04.2011 | 14:41 0 komentara

"The Happening" ili "Događaj" naziv je izložbe Maje Marković koja je otvorena u Multimedijalnom centru LUKA. Izložbu radova velikih formata u kojima dominiraju olovkom nacrtani arhitektonski elementi otvorili su Tea Bičić, tajnica MMC-a LUKA i kustos Mladen Lučić.

- Ovo je prva Majina samostalna izložba u Puli, ali to ne znači da ju pulska publika ne poznaje. Njene ste radove mogli vidjeti i na skupnim izložbama Muzeja suvremene umjetnosti Istre "Tu smo" i "Tu smo 2", a sada nam se predstavlja s novim ciklusom, kazao je Lucić koji je u svom uvodnom govoru primjereno prizvao radove De Chirica, ali i posthumanizam čije se postavke mogu iščitati iz izloženih djela.

Svi radovi sakupljeni u ciklusu "Događaj" imaju jednog glavnog aktera, a to su zgrade. No za razliku od jasno definiranog neba i zemlje, te ljudi i životinja koji su na tim crtežima crni, plošni i samo u epizodnim ulogama, zgrade su u potpunosti prozirne. Njihova stvarnost i postojanje dovedeno je u pitanje ili je u potpunosti golo.

Raster tankih, pravilnih, geometrijski preciznih i gotovo nepostojanih linija koje svaka gumica može u trenutku izbrisati jedino je što daje privid postojanja tih građevina. Sam naziv ciklusa, taj događaj koji se na crtežima priželjkuje trenutno također ne postoji i obitava jedino u sferi želje.

Maja Marković rođena je u Zagrebu 1979. godine. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 1999. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Apsolventica je na Nastavničkom odsjeku u klasi prof. A. Rašića. Član je HDLU-a i HZSU-a. Radi i živi u Zagrebu. Izložba u MMC-u luka ostaje otvorena do 14. travnja. (B. VINCEK)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik