Talij na Picanštini - je li kriv Rockwool?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vika, uvrede i psovke obilježile su raspravu o povecanim razinama talija u zraku nad Picanštinom održanoj u Lovackom domu Kukurini. Nastojanja strucnjaka da iznesu svoja videnja problema gradani su protumacili kao pokušaje obmanjivanja u korist Rockwoola pa su ih verbalno sasjekli u korijenu i skup pretvorili u prepirku o nacinu mjerenja imisija iz tvornice.

Rasprava je sazvana na inicijativu Viktora Simoncica, nezavisnog strucnjaka za zaštitu okoliša. Pridružili su mu se Franjo Plavšic, direktor Hrvatskog zavoda za toksikologiju i Vladimira Vadic iz zagrebackog Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

U publici su se nalazili Josip Zidaric, procelnik Odjela za održivi razvoj Istarske županije, direktor Rockwoola Felix Gueren i voditelj procesa kvalitete i ekologije Neven Vlacic, picanski nacelnik Ivan Frankovic, predsjednik Vijeca Silvan Juran i djelatnici pulskog Zavoda za javno zdravstvo.

Rockwool - signal za nepovjerenje

Simoncic je svoje kolege i sebe predstavio kao potpuno neovisne strucnjake koji zbog svog ugleda ne mogu biti pristrani. Više je puta ponovio da su došli saslušati gradane i da ce respektirati svaku njihovu sumnju, a raspravu je zakljucio pozivom za dostavu podataka o svim spornim cinjenicama.

Smatra da povecane razine talija izmjerene u protekle dvije godine nemaju veze s Rockwoolom jer su takve zabilježene još 2006. godine, kada se tvornica tek gradila, a nakon njenog puštanja u pogon 2007. godine ne postoji korelacija izmedu proizvodnje i kolicine imisije tog teškog metala. Takoder, ovaj otrovan kemijski element nije detektiran u okolici ni jedne od 25 Rockwoolovih tvornica diljem svijeta.

Gradane su "ubole" tvrdnje da je broj oboljelih danas manji njego kada tvornica nije postojala te je za njih glavna opasnost širenje neopravdanog straha i panike, što može prouzrociti stres, uzrocnika brojnih bolesti. Naime, Simoncic uzima u obzir mogucnost da simptomi na koje se žale potjecu od percepcije pod utjecajem negativnih informacija iz medija.

Imao je namjeru to potkrijepiti primjerom Siska, grada u kojemu živi, o kojemu je bila stvorena slika jednog najonecišcenijih gradova na svijetu, a kasnije je, zahvaljujuci edukaciji gradana, ispravljena, ali Picanci su ga prekinuli pitanjem na temelju kojih podataka je izveo svoje zakljucke. Kada je odgovorilo da se radi o mjerenjima koja provodi Rockwool, aktivirala se klima opceg nepovjerenja.

Eksplozije nezadovoljstva

Vadic je pokušala objasniti da Institut prikuplja podatke. S obzirom da ih je tvornica angažirala temeljem zakonskih odredbi, na pitanje o cijem trošku je provedena analiza talija rekla je: "Nas je platio Rockwool", što je izazvalo erupciju ogorcenja.

U namjeri da dokaže da tvornica ne može utjecati na zakljucke Simoncic je pokušao intervenirati pocevši sa: "Hrvatska je pravna država ...", što je docekano smijehom kao da se radi o stand up komediji. Publika je likovala i kada se ispostavilo da Institut jednom tjedno preuzima podatke koje svakodnevno prikupljaju djelatnici tvornice.

Plavšic, koji je istaknuo da je došao na inicijativu predsjednika Iva Josipovica, nije daleko odmaknuo u objašnjavanju zabluda oko granicnih vrijednosti imisija. Prekinuo je izlaganje iritiran cinjenicom da publika ne haje za njegov autoritet. U nastalom konsenzusu da troje strucnjaka laže, odnosno da su potkupljeni od Rockwoola, polovica okupljenih napustila je dvoranu.

Situacija se potom donekle smirila pa su predavaci cak uspjeli mirno razgovarati s nekolicinom njih, ali nakon toga je Vlacic izazvao završnu provalu bijesa ustvrdivši da je, opcenito uzevši, psihoza protivljenja radu tvornice nestala te da je "ostalo dvadesetak tvrdih". Gradani su to shvatili kao omalovažavanje i uvredu, pa su ga pocastili "biranim" izrazima, što je Simoncicu bio poticaj da raspravu privede kraju.


Podijeli: Facebook Twiter