I SAD kupuje hrvatsko oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska jurišna puška VHS prodana je i na americko tržište, i to dijelovima americke vojske, neslužbeno se saznaje na sajmu vojne tehnike u Splitu. Iako iz proizvodaca HS Produkta ne žele ništa komentirati pravdajuci se poslovnim tajnama, saznaje se da su se Amerikanci zainteresirali za pušku nakon što su je vidjeli na djelu u Iraku. A na djelu u Iraku su je mogli vidjeti jer je nekoliko stotina komada prodano prije nekog vremena i irackoj vojsci.

Buduci da se puška pokazala dobrom i u tim uvjetima, americki casnici su se zainteresirali za nju i sve je dovelo do ugovora koji je još uvijek obavijen velom tajne. Olakšavajuca okolnost tvrtki iz Ozlja je bila ta što su se pištoljem HS 2000 vec davno probili na americko tržište, tako da imaju dobru reputaciju. Pored toga, ovu su jurišnu pušku narucili i Filipinci, a nakon prve isporuke i provjere narucen je i novi kontingent.

Da hrvatska vojna industrija pokazuje znakove zdravog poslovanja, za razliku od brojnih drugih domacih tržišnih grana, dokaz je i poduzece Šestan-Busch, sada vec renomirani proizvodac kaciga iz Medimurja. Ovoga su tjedna potpisali ugovor o prodaji kaciga Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno ondašnjoj vojsci, a pregovaraju i o gradnji tvornice u Rusiji, s obzirom na to da im narudžbe rapidno rastu.

Kada se tome doda i uspjeh ?ure ?akovica, koji je u utorak potpisao ugovor s Patrijom o zajednickom izlasku na treca tržišta, jasno je da ce izvoz vojne opreme, koji je lani iznosio oko 120 milijuna dolara, dodatno rasti. Što se ugovora s Patrijom tice, bitno je napomenuti da ga je samo hrvatski proizvodac uspio potpisati, Slovenci i Poljaci, s kojima Patrija takoder radi, nisu niti blizu tome. Dobar dio proizvodaca hvali odnos novog ministra Davora Božinovica, koji se prvi na toj poziciji sjetio skupiti sve vojne proizvodace na jedno mjesto i pitati ih što su im najvece zapreke.

Polovni avioni zamijenit ce MIG-ove

Sve je izvjesnije da hrvatski MiG-ovi nece u dodatni remont pa ce im resursi ipak završiti do 2013. godine. Što ce Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nakon toga imati u svojoj floti još se ne zna, ali prema najavama iz više visokih izvora unutar vojnog sustava tijekom sajma vojne opreme u Splitu, sve je izvjesnije da ce se ici u nabavku polovnih aviona.

Zmajevi letjelice su u takvom stanju da nikakvo produženje vijeka trajanja jednostavno nece ici. Istodobno, nabavka novih aviona nemoguca je misija zbog financijske situacije u Hrvatskoj. To je tijekom boravka u Splitu potvrdio i ministar obrane Davor Božinovic. No, on nije želio spekulirati o tome kakav ce biti nacin zamjene aviona. Tek je precizirao neke vremenske okvire za donošenje odluka.

- Do kraja ove godine moramo odluciti što dalje sa zrakoplovstvom. Ministarstvo sve radi kako bi se u tom vremenskom razdoblju donijelo što povoljnije rješenje za Hrvatsku, koje si možemo priuštiti, kazao je Božinovic.

No, iako nije htio kalkulirati o mogucem rješenju, iz visokih vojnih krugova potvrduje se da je nabavka polovnih aviona kao svojevrsno prelazno rješenje najizvjesnija opcija.


Podijeli: Facebook Twiter