Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04

Peglanjem žena stvara red u kaosu života

Objavljeno: 16.03.2011 | 17:30 Zadnja izmjena: 17.03.2011 | 10:12 0 komentara

Pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy ove se godine predstavlja na "SWAN Dayju 2011" u Berlinu, međunarodnom projektu koji će se u tom gradu održati 25. i 26. ožujka. Weissman Nagy održat će "duži performans glačanja i stvaranja simboličkih skulpturalnih ograda u samom prostoru, između autora i publike", a nastao je kao odgovor na prijedlog projekta "Performance Lab Berlina".

- Čin peglanja autorski je pokušaj žene, koja svakodnevno to čini jer je to društveno prihvatljiv čin ljubavi i brige majke, stvaranja reda iz kaosa i preplavljujućeg volumena izlomljenih ploha i opranih prljavština života i priča uz pomoć pegle kao jakog crtačkog ili kiparskog sredstva, navodi umjetnica i dodaje da se takvim činom približava poretku u miru bez iznenađenja, kontroli straha i situacije koja uključuje vrijeme i prostor u kojem stvara.

U svojem se performansu nadalje dotiče atmosfere tranzicijske zemlje koja se, ističe, prema njoj postavlja upravo onako kao ona sama prema postupku peglanja.

- Polaganjem ispeglanih predmeta u prostor stvara se realan zid, po vrsti točno kategoriziran, a koji mene kao osobu i štiti i odvaja od same sebe, ali i okoline, poručuje, između ostalog, Weissman Nagy.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik