Bijela roda zimuje na rubu Rovinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na lokvi koja je nastala plavljenjem Mrzle vale na ulazu u Rovinj okolni stanari primijetili su novog stanara - bijelu rodu. O tome su obavijestili ornitologa Nature Histrice Roberta Slaka, koju ju je i snimio.

Svako jutro roda se pojavi na lokvi i traži gliste i kukce koji preživljavaju nalet vode i hladnocu. U popodnevnim satima seli u prigradsko naselje Gripole, gdje spava na krovovima ili telefonskim stupovima.

- Rode se u rujnu sele u dva koridora - preko Gibraltara i Dardanela u Afriku, gdje prezimljuju. Uvijek su u parovima, pa je cudno kako je ova dospjela u Rovinj. Ili je zalutala ili je pobjegla iz zatoceništva. Najvažnije je da može naci hranu do proljeca, kada ce se vjerojatno vratiti u svoje jato, kaže Stelko.

Do sada su se rode tek dvaput pojavile u ornitološkom rezervatu Palud, ali krajem rujna, pri kraju seljenja. Dolazak rode u predgrade Rovinja za Stelka je prava rijetkost, poput one prije nekoliko godina kada su pred Rovinjom ribari spasili pelikana.

Bijela roda ima dug i crven kljun, dug vrat i crvene i tanke noge. Perje joj je bijele boje, a na krilima ima nešto crnog perja. Ženka i mužjak ne razlikuju se po boji perja. Staništa su joj podrucja uz mocvare, poplavne livade, kakva je Mrzla vala, i vlažne šume. Let joj je spor, a glasa se klepetanjem.

Po povratku sa zimovanja u travnju ili svibnju bijele rode svijaju veliko gnijezdo u krošnji stabla ili na krovovima kuca. Najcešce imaju pet jaja. Oba roditelja sjede na jajima i brinu se o mladima.


Podijeli: Facebook Twiter