Srbi u Trstu traže status manjine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpska zajednica u Trstu danas ima oko petnaest tisuca clanova i kažu da je najbrojnija u gradu koji je u zadnja dva desetljeca zabilježio vrtoglavi porast imigracije, narocito s podrucja bivše Jugoslavije. Predsjednik zajednice Bogoljub Stojicevic nedavno je talijanskom ministru vanjskih poslova Francu Frattiniju uputio pismenu molbu da joj se prizna status nacionalne manjine.

Srbi u Trstu žele i otvaranje privatne srpske škole za djecu, a u pismu se podsjeca da je srpska zajednica otvorila takvu školu vec 1782. zahvaljujuci donaciji imucnog trgovca Jovana Miletica. Škola je radila do polovice šezdesetih godina u sklopu srpske vjerske zajednice, u prostoru sagradenom uz pravoslavnu crkvu sv. Spiridona, koja se nalazi pokraj Ponte Rossa.

Škola je tada bila zatvorena jer je broj Srba u Trstu opao, a i zbog zakonskih trzavica s talijanskim vlastima. U doba Titove Jugoslavije ta je zajednica bila trn u oku tadašnjim jugoslavenskim vlastima, a njezini clanovi su bili pod stalnom kontrolom tadašnje Udbe.

Nakon raspada Jugoslavije broj Srba u Trstu vrtoglavo raste, vjerska zajednica je ekonomski jaka zahvaljujuci donacijama imucnih Srba iz austrijskog razdoblja koji su joj ostavili u naslijede niz zgrada i poslovnih prostora oko kanala Ponte Rosso.


Podijeli: Facebook Twiter