Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04

Srbi u Trstu traže status manjine

Objavljeno: 18.12.2010 | 21:55 Zadnja izmjena: 18.12.2010 | 22:11 0 komentara

Srpska zajednica u Trstu danas ima oko petnaest tisuća članova i kažu da je najbrojnija u gradu koji je u zadnja dva desetljeća zabilježio vrtoglavi porast imigracije, naročito s područja bivše Jugoslavije. Predsjednik zajednice Bogoljub Stojičević nedavno je talijanskom ministru vanjskih poslova Francu Frattiniju uputio pismenu molbu da joj se prizna status nacionalne manjine.

Srbi u Trstu žele i otvaranje privatne srpske škole za djecu, a u pismu se podsjeća da je srpska zajednica otvorila takvu školu već 1782. zahvaljujući donaciji imućnog trgovca Jovana Miletića. Škola je radila do polovice šezdesetih godina u sklopu srpske vjerske zajednice, u prostoru sagrađenom uz pravoslavnu crkvu sv. Spiridona, koja se nalazi pokraj Ponte Rossa.

Škola je tada bila zatvorena jer je broj Srba u Trstu opao, a i zbog zakonskih trzavica s talijanskim vlastima. U doba Titove Jugoslavije ta je zajednica bila trn u oku tadašnjim jugoslavenskim vlastima, a njezini članovi su bili pod stalnom kontrolom tadašnje Udbe.

Nakon raspada Jugoslavije broj Srba u Trstu vrtoglavo raste, vjerska zajednica je ekonomski jaka zahvaljujući donacijama imućnih Srba iz austrijskog razdoblja koji su joj ostavili u naslijeđe niz zgrada i poslovnih prostora oko kanala Ponte Rosso.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik