Najavljeni 8. dani eseja u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za tjedan dana, 22. listopada, pocinju 8. pulski dani eseja u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a tema ce biti Zvane Crnja povodom 90. obljetnice njegovog rodenja. Osim o Crnji, izlagaci ce tijekom dva dana govoriti o odnosu centra i periferije, globalnog i lokalnog te dijalekta i standarda.

Zbog ekonomske krize koju sada nazivamo recesijom, nismo bili u mogucnosti organizirati tjedan Nove Istre pa cemo sve sažeti u ova dva dana, kazao je Boris Domagoj Biletic, predsjednik Istarskog ogranka DHK na presici pulskom Klubu hrvatskih književnika.

Ovogodišnji Pulski dani eseja pocinju u petak 22. listopada u podne u Klubu hrvatskih književnika u prizemlju stare tiskare obilježavanjem 20. obljetnice Istarskoga ogranka DHK-a. U 13 sati doznat cemo tko je dobitnik ovogodišnje nagrade "Zvane Crnja" za najbolju knjigu eseja.

- Ove smo godine razmatrali izmedu 13 naslova, a konkurencija je bila jaka te medu autorima gotovo i nije bilo novih imena i autsajdera. Važno je napomenuti da broj knjiga eseja koje se objavljuju u Hrvatskoj iz godine u godinu raste, kazao je Biletic.

Program se nastavlja u 13.30 sati projekcijom dokumentarnog filma o Zvani Crnji snimljenog 1989. godine. Prva sjednica 8. Pulskih dana eseja pocinje u 14.30 sati a govornici ce biti Milan Rakovac, Helena Sablic Tomic, Irvin Lukežic, Božidar Petrac, Petar Strcic i Jelena Lužina. U 17 sati na redu je predstavljanje knjige-eseja "Andeoski arhivi" autorice Alix de Saint-André u izdanju Istarskog ogranka DHK.

Nastavak sjednice o Zvani Crnji zakazan je za subotu u 10 sati, a govornici ce biti Danijela Bacic-Karkovic, Miroslav Bertoša, Vinko Brešic i Josip Bratulic. Podne je rezervirano za predstavljanje separata Nove Istre naziva "Manipulacija" koji sadrži sve eseje prošlogodišnje edicije Pulskih dana eseja.

Sjednica se nastavlja u 13 sati kada ce svoje eseje citati Albino Crnobori, Irena Grubica i Milorad Stojevic. U 14.30 sati bit ce predstavljeno još jedno izdanje Istarskog ogranka DHK, a to je knjiga eseja i studija "Književno-povijesne vedute" Irvina Lukežica.

Osim govornika koji ce biti prisutni u Puli svoje su tekstove za ovu prigodu priložili i akademici Georgi Stardelov, Milan Moguš, Miroslav Šicel te Evelina Rudan. Program 8. Pulskih dana eseja završava u 19.30 sati u galeriji Cvajner gdje ce biti održana književna vecer sudionika dana eseja i njihovih gostiju. Autor programa i voditelj Pulskih dana eseja je Boris Domagoj Biletic, a koordinatorica je Jelena Lužina.


Podijeli: Facebook Twiter