Glas Istre
Nedjelja
30.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.04

Hrvatski grb iz Motovuna

Objavljeno: 26.09.2010 | 11:30 Zadnja izmjena: 26.09.2010 | 12:34 0 komentara

Simboli državnosti Republike Hrvatske, njeni grb i zastava nastali su u Motovunu. Tomu svjedoči izložba "Hrvatski grb iz Motovuna" otvorena u galeriji Pet kula, na kojoj su izložene skice, idejna i konačna rješenja za hrvatski grb i zastavu, koje je tijekom ljeta 1990. u Motovunu izradio proslavljeni hrvatski slikar, grafičar i dizajner, akademik Miroslav Šutej.

Tih se vremena na otvaranju nostalgično prisjetio povjesničar umjetnosti Aleksandar Bassin. Šutej mu je, kaže, jednom prigodom u Zagrebu rekao da od predsjednika čeka paraf i odobrenje za prihvatljivo rješenje državnog grba i zastave.

Bassina su ove skice podsjetile na poznate Šutejeve mobilne grafike, sitne grafičke crteže koje je autor stvarao zahvaljujući svom izvanrednom smislu za igru.

Šutej je izumio vlastiti izraz, osobni sustav sastavljen od raznovrsnih pomičnih segmenata, citirao je Bassin Božu Beka, koji je zapisao da će granice Šutejevog sustava pokazati jedino vrijeme. Na tragu tih iskustava nastali su hrvatski grb i zastava, dva nova simbola državnosti.

Ovom je izložbom Motovun obilježio Dan istarske županije i 20. obljetnicu donošenja "Zakona o grbu i zastavi republike Hrvatske" u prosincu 1990., zapravo nastanak državnog grba i zastave, koje je Šutej osmišljavao, skicirao i oblikovao upravo ovdje u Motovunu, rekao je uvodeći u ovu zanimljivu izložbu Slobodan Vugrinec.

Izložena je tek četvrtina crteža, doznajemo od Šimuna Šuteja, autorova sina koji je promatrao oca dok je radio na njima. Bez obzira na to što nisu izložene sve skice, na temelju predstavljenih, može se uočiti s koliko je ozbiljnosti, studioznosti i stvaralačke energije Šutej pristupio oblikovanju aktualnih hrvatskih državnih simbola.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik