Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Emocije pretočene u jazz

Objavljeno: 27.07.2010 | 16:50 Zadnja izmjena: 27.07.2010 | 16:57 0 komentara

Prije pet godina bila je polaznica grožnjanske Ljetne jazz škole HGM-a, a danas je pjevačica koja surađuje s brojnim eminentnim jazz glazbenicima kako u Hrvatskoj, tako i u New Yorku. Riječ je o Thani Pavelić, Zagrepčanki s njujorškom adresom, koja je sinoć nastupila u sklopu 11. festivala Jazz is Back! na večeri pod nazivom «Salute from New York».

O njezinoj uspješnoj karijeri možda ponajbolje govori činjenica da je u travnju održala samostalni koncert s pretežno autorskim repertoarom u Lisinskom, gdje su kao članovi njena pratećeg benda nastupili Matija Dedić, Elvis Penava, Henri Radanović, Ratko Divjak, Vojkan Jocić, Davor Križić i Uglješa Novaković, a nedavno je snimila i autorsku pjesmu «Siena» s Matijom Dedićem. Raspored joj je pretrpan – ljeto namjerava provesti u Hrvatskoj, gdje će nastupiti na nizu jazz festivala, a paralelno radi na još nekim projektima:

- Trenutno snimam albumom s Bernardom Prettyjem, nekadašnjim bubnjarom Arethe Franklin, a skladam i pjesme za svoj debitantski album, kojeg namjeravam snimati sljedeće godine. Također, idem na Thelonius Monk International Jazz Competition, a u veljači imam nastup s Jazz Orkestrom Zagreb pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla, otkriva nam Thana, koja je inače studentica na njujorškoj New School for Jazz and Contemporary Music.

Boško Petrović je, najavljujući koncert, Thanin životni put opisao kao «zgodnu, gotovo američku priču o uspjehu», a da su svi nabrojani uspjesi itekako opravdani, dokazala je Thana vrhunskom izvedbom, dostojnom svjetskih zvijezda.

Uz prateći bend sastavljen od profesora Ljetne jazz škole HGM-a, koji su i nju svojevremeno podučavali jazzu – pijaniste Emila Spanyia, kontrabasiste Ewalda Oberleitnera i bubnjara Howarda Curtisa – Thana je predstavila niz standarda, a za neke je i sama napravila nove aranžmane, poput dobro poznate «Take Five», zatim medleya «Lover Come Back to Me/Quick Silver», pa «Goodbye Pork Pie Hat» Charlesa Mingusa uz vokalizu baziranu na solu Johna Handyja…

Izvela je i autorsku «Siena», a posebno je emotivna bila izvedba skladbe «I Remember Clifford», koju je Thana posvetila bratu, a brojna publika je, što je izuzetno rijetko na Balwan Cityju, u apsolutnoj tišini poslušala izvedbu i na kraju bučnim, dugim aplauzom nagradila fantastičnu izvedbu Thane Pavelić. Jer po predstavljenom, Thana Pavelić možda još uvijek nije svjetski poznata, no izvedbom definitivno spada među dive svjetskog glasa i fantastičnih vokalnih mogućnosti.

Uvertiru u koncert priredili su mladi polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, sve redom mlađi od 18 godina – to su vibrafonisti Vid Jamnik i Šimun Matišić, pijanistice Dina Rizvić i Petra Vidas, bubnjar Matic Črešnik, klarinetistica Karolina Ponovuori i violinistica Mia Marenić, koji su uz pomoć profesora Ewalda Oberleitnera na kontrabasu, izveli tri poprilično zahtjevna jazz klasika – «Stompin' at the Savoy», «Don't Be That Way» i «Flying home».Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik