Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Lakše i brže od Umaga do granice

Objavljeno: 28.06.2010 | 13:50 Zadnja izmjena: 28.06.2010 | 14:42 0 komentara

Već idućeg vikenda gužve koje se redovito stvaraju na izlazu s Istarskog ipsilona u Markovcu, kada se turisti vraćaju kući, trebale bi biti značajno manje, jer je danas u promet puštena novoizgrađena spojna cesta s kružnim tokom u dužini od kilometra i pol, koja čvor Umag direktno povezuje s graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel.

Kako je na otvorenju, pred predstavnicima institucija, gospodarstva, te lokalnih i županijskih vlasti, istaknuo generalni direktor Bina-Istre David Gabelica, riječ je o važnom zahvatu vrijednom 20 milijuna kuna, koji olakšava silazak s Ipsilona, tj. dolazak i odlazak turista, jer se neće više morati miješati s lokalnim prometom.

Napravljen je i izravan spoj za vozila koja dolaze iz Plovanije, tako da se ne moraju miješati u rotoru s ostalima iz pravca Kaštela, odnosno Buja, nego direktno ulaze na Ipsilon.

- Silaskom s Ipsilona nije bilo baš zgodno voziti, jer se najprije promet slijevao na županijsku cestu, a nakon toga opet na državnu da bi došao do graničnih prijelaza. Kada smo zatvorili financijsku konstrukciju za radove na Ipsilonu, koji su sada u tijeku, dogovorili smo i ovaj zahvat, rekao je Gabelica.

Ulaz na Ipsilon odsad će biti jednostavniji, a pri izlazu još uvijek ostaje problem graničnih prijelaza, a tako će biti sve dok Hrvatska ne uđe u Europsku uniju. Na zastoje na graničnim prijelazima ne možemo utjecati, pa će protočnost ovisiti i dalje o njima. Građanima koji se voze od Buja do Umaga bit će također puno lakše, jer se više neće miješati s turistima. To je veliki napredak, smatra Gabelica.

- Mada je ovo tek komadić Istarskog ipsilona, radi se o vrlo važnoj dionici, jer su se upravo na ovom punktu stvarale velike gužve, naročito vikendom. Pozivam javno prijatelje u Sloveniji da pitanje cesta riješimo u sklopu ulaska Hrvatske u EU, jer se ovdje radi o ulazu u najturističkiju hrvatsku županiju. To će biti dobro i u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, rekao je župan Ivan Jakovčić.

Dodao je da ga raduje i činjenica da su uspjeli riješiti i neke druge prometnice u Istri, kao što su dionice Žminj - Kanfanar i Višnjan - Karojba.

Gabelica je najavio da od listopada nastavljaju punom parom gradnju punog profila Ipsilona da bi se postigao cilj - pustiti u promet dodatnih 70 kilometara ceste i autoceste u 2011. (T. KOCIJANČIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

Vraća se stara regulacija prometa

Otvaranjem nove spojne ceste i kružnog toka vraća se stara regulacija prometa u Plovaniji i na čvoru Markovac, saznajemo od rukovoditelja službe sigurnosti Bina-Istre Tomislava Ladavca. Dakle, vozila koja dolaze u Plovaniju iz pravca Buja imat će prednost, a ona koji stižu iz Umaga morat će se obavezno zaustaviti, što je suprotno od onog što je dosad privremeno bilo na snazi, a što je izazivalo česte prometne nesreće.

Sve se mijenja i na čvoru Markovac, gdje će prednost imati vozači, odnosno lokalni promet koji iz Umaga ide prema Plovaniji, dok će oni koji ondje silaze s Istarskog ipsilona imati znak "stop".Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik