Rabljeni udžbenici upola jeftiniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su škole odabrale udžbenicke naslove koji ce biti u upotrebi iduce školske godine, roditelji ce potragu za udžbenicima i ovog ljeta zapoceti mnogo prije nego što nove školske knjige stignu u knjižare. Stare se školske knjige uglavnom i dalje mogu upotrebljavati, osim onih koje su zamijenjene novim izdanjima, pa ce vecini roditelja razmjena knjiga financijski ipak olakšati pocetak školske godine u rujnu.

Zakonski rok u kojem su škole dužne objaviti popis odabranih udžbenika za pojedine razrede istjece 15. lipnja, no tek rijetke škole su to vec ucinile na svojim web stranicama ili vratima škole. Neke su škole vec organizirale razmjenu starih udžbenika, koja ce se uglavnom održavati tijekom druge polovice lipnja, po završetku nastave.

U akciju razmjene knjiga ukljucio se i Caritas, koji prikuplja knjige za ucenike slabijeg imovnog stanja, odnosno poziva roditelje da iskorištene knjige koje im ne trebaju ostave u školi. Radne bilježnice i vježbenice ove se godine nece se moci razmjenjivati, jer po preporuci resornog ministarstva moraju biti nove.

Ukidanjem projekta besplatnih udžbenika Ministarstvo obrazovanja diglo je ruke od brige o tome kako ce udžbenici stici do knjižara, odnosno do školskih klupa. Redovi pred knjižarama više ne zanimaju resorno ministarstvo, jer je ono udžbenike definitivno prepustilo tržištu. Za razliku od prošle godine, kada je s kupnjom udžbenika vladala nevidena zbrka, pa se nastava do kraja rujna odvijala prakticki bez školskih knjiga, ove bi godine, predvida ipak ministar obrazovanja Radovan Fuchs, školske knjige morale biti u knjižarama u zakonskom roku, do 1. kolovoza.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, 90 posto ovogodišnjih udžbenika, odnosno 1.861 izdanje, pojeftinilo je za oko 10 posto. Cijene još 140 knjiga pale su prema toj racunici izmedu 10 i 20 posto, dok ce 60-ak knjiga biti jeftinije i do 60 posto.

Komplet udžbenika za ucenika petog razreda osnovne škole, unatoc pojeftinjenju, stoji 1.235 kuna, a za niže razrede od 600 kuna naviše. Knjige za dva školarca tako ce roditelje u rujnu stajati u prosjeku oko 1.800 kuna, ne racunajuci školske torbe, pribor, opremu, odjecu...

Na burzi starih knjiga cijene se krecu oko 25 do 30 kuna po knjizi, pa se može ocekivati da ce biti onih koji ce školske knjige razmjenjivati na improviziranim štandovima, ili, kao prošlog ljeta, i na livadi. S obzirom na prosjecne cijene kompleta u knjižari, polovni ce kompleti biti barem dvostruko jeftiniji.


Podijeli: Facebook Twiter