Prekršajna prijava zbog branja ciklama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije gospode nabrale su dvije kašete ciklama u zašticenom podrucju Park šume Šijana te su zaradile prekršajnu prijavu koja ce biti pokrenuta putem Inspekcije zaštite okoliša.

O ovom su nas slucaju, prvom otkad je lani uspostavljen nadzor u šumi, izvijestili djelatnici Javne ustanove Natura Histrica, koja upravlja zašticenim dijelovima prirode na podrucju Istarske županije.

- Nadzornici su uhvatili gospode koje su brale ciklame i zaplijenili macete pripremljene za prodaju. Ciklama nije na crvenom popisu najugroženijih biljnih vrsta. Medutim, u zašticenom podrucju kakvo je park šuma Šijana zabranjeno je branje biljaka bez obzira je li rijec o zašticenim ili nezašticenim vrstama. Za to su za fizicku osobu predvidene kazne od 500 do 5.000 kuna. Za Šijansku šumi donijeli smo i pravilnik o unutarnjem redu prema kojem je zabranjeno branje biljaka i uznemirivanje životinja, kaže ravnatelj Nature Histrice dr. Elvis Zahtila.

No, Zahtila napominje i da nadzornici nisu tako strogi da bi reagirali ukoliko netko ubere kiticu ciklama za kucnu vazicu te da unatoc tome što imaju ovlast naplatiti mandatnu kaznu u iznosu od 500 kuna dosad to nisu ucinili jer prvenstveno nastoje djelovati edukativno.


Podijeli: Facebook Twiter