Glas Istre
Subota
25.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
25.03

Lakše i brže do slovenske granice

Objavljeno: 10.03.2010 | 18:00 Zadnja izmjena: 10.03.2010 | 22:52 0 komentara

Graditelji iz francuske tvrtke Bouygues i njihovi kooperanti probili su koridor nove spojne ceste Ipsilona od čvora Umag do granice. Vozila koja ulaze u Sloveniju više neće na granicu preko Plovanije, već novom, jednoipolkilometarskom cestom od čvora Umag do spoja dviju cesta za granične prijelaze Plovanija i Kaštel iznad kanala sv. Odorika.

Na raskrižju dviju cesta prema graničnim prijelazima, kod kamenoloma Plovanija, do turističke sezone, do kada će biti završena i nova spojna cesta, izgradit će se veliko kružno raskrižje s dvije staze. Cesta i rotor, čiju gradnju financiraju Hrvatske ceste, smanjit će na graničnim prijelazima gužve koje nastaju zbog silaska s Ipsilona na državnu cestu Pula – Trst i potom razdvajanja prometa na sadašnjem trokrakom raskrižju.

Ovo je samo privremeno rješenje za spoj Ipsilona sa slovenskim prometnicama. Trajnije, u profilu autoceste, izgradit će se kada i Slovenija dođe do hrvatske granice svojom autocestom. Do tada treba izgraditi tunel pod brdom Markovec između Kopra i Izole, pa se konačno rješenje ovog prometnog cestovnog koridora, kojim stiže velik dio turista u Istru, neće nazrijeti u nekoliko idućih godina.

U Bouyguesu su najviše koncentrirani na gradnju punog profila autoceste od Kanfanara do Pule, koja će biti otvorena za promet početkom lipnja. Od 28 kilometara ove najprometnije dionice do sada je asfaltirano 20, a izgrađen je i pušten u promet i novi čvor Vodnjan sjever. Do kraja travnja završit će se i veći radovi na sada zatvorenoj dionici od čvora Pula, kod Stancije Peličeti, do čvora Vodnjan jug.

Punom parom i dalje se gradi na dionici od čvora Rogovići do čvora Žminj, gdje se miniranjem uklanjaju visoki usjeci, pa je zbog toga zatvorena. Intenzivirani su i radovi na dionici od čvora Buje do čvora Nova Vas, na kojoj se može voziti samo u smjeru Kanfanara. Obje ove dionice bit će otvorene 26. ožujka.

Do kraja travnja radit će se na čvorovima Medaki i Višnjan, koji se šire radi primanja prometa u profilu autoceste. Ovim čvorovima se može proći, ali za izlazak s čvora Medaki za Vrsar treba privremeno koristiti državne ceste iz čvora Kanfanar i Baderna, a s čvora Višnjan za Poreč iz čvora Baderna.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik