Uvala Blaz i Budava korak pred zaštitom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako do kraja godine vjerojatno nece stici najavljena suglasnost Ministarstva kulture o proglašenju ušca Mirne posebnim ornitološkim rezervatom, cime ce Istra nakon Paluda dobiti drugo takvo zašticeno podrucje, u Naturi Histrici su zadovoljni ovogodišnjim aktivnostima u zaštiti, održavanju i promicanju zašticenih podrucja i drugih prirodnih vrijednosti na podrucju Istarske županije. Natura Histrica, naime, aktivno sudjeluje u pripremama za izmjenu županijskog prostornog plana, cime ce se definirati zašticeni dijelovi prirode.

- Pri kraju je ogroman posao istraživanja svih podrucja koja su u prostornom planu oznacena kao zašticena. Analizom dobivenih rezultata utvrdit ce se prijedlog revizije granica postojecih zašticenih prostora koja su promjenama u prirodi, poput prerastanja travnjaka u šikaru, izgubile floru zbog koje su šticene. Predložit ce se, medutim, ustanovljavanje novih zašticenih podrucja, kaže ravnatelj Nature Histrice Elvis Zahtila.



Uz reviziju postojecih zašticenih podrucja, ove su godine najintenzivnije istraživali uvalu Blaz kraj Marcane, koja ce se zaštititi kao znacajni krajobraz, i zaljev Budava, oko kojeg ce uz akvatorij zaštititi i priobalje. Djelatnici Nature Histrice su i ove godine nastavili floristicka, ornitološka, ihtiološka i oceanološka istraživanja Kamenjaka, Paluda, ušca rijeke Mirne, Raše i Pazincice, sliva Butonige, lokaliteta kod Gradinje-Šorgi i podrucja Nacionalnog parka Brijuni, najvrednija zašticena podrucja Istre.

Uz kontinuirano pracenje u mocvari Palud i na ušcu Mirne, u suradnji sa zagrebackim Ornitološkim zavodom obavljeno je posebno pracenje jesenske migracije i prstenovanje ptica, napose grabljivica. Na Cicariji su radi izrade studije utjecaja na okoliš izgradnje vjetroelektrana praceni preleti bjeloglavog supa i pojave rijetke vrsta leptira Maculinea alcon.

Zbog izrade studije utjecaja na okoliš okolnih turistickih naselja obavljena su floristicka i oceanološka istraživanja uvale Saline kraj Rovinja, za koju se takoder predlaže da se zaštiti. Natura Histrica je ispitivala i prirodne vrijednosti lokacija koje su u prostornom planu namijenjene izgradnji golf terena. Uz nastavak rada na projektu "Crvena knjiga vaskularne flore Istre o rijetkim biljnim vrstama", nadzornici ustanove u obilasku Istre sustavno prate pojavu ambrozije.



- Sudjelovali smo i u medunarodnim projektima. U akciji "Europska destinacija izvrsnosti", kojom se biraju zašticena izletišta, u suradnji s Turistickom zajednicom Rovinja predložili smo Palud i Lim, koji je ušao u uži izbor medu deset najboljih. Predstavljen je i medunarodni projekt "Underground", nastao višegodišnjim istraživanjem istarskog podzemlja uz korištenje pretpristupnih fondova Europske unije. Preko projekta "Eurodyssey" organizirali smo upoznavanje studenata iz Francuske, Španjolske i Italije s našim zašticenim podrucjima, veli Zahtila.

Po "Undergroundu" su potpisani ugovori za nova dva medunarodna projekta Europske unije - KUP i PROTECT. KUP je ustvari nastavak "Undergrounda", pa ce se njime obnoviti stara škola u Vodicama na Cicariji, koja ce postati speleološka kuca. Projekt PROTECT, koji ce se provoditi s Italijom i Francuskom, posvecen je zaštiti šuma od požara.

Pripremljena su i tri medunarodna projekta za natjecaj IPA Adriatico i program "Mediteran - jadranska euroregija". S Gradom Pulom kandidira se program zaštite šume Busoler, a s Hrvatskim šumama provodit ce se projekt novih modela održavanja šuma. U tijeku je i izrada elaborata za uvrštenje podrucja donjeg Kamenjaka na svjetsku listu najvažnijih zašticenih podrucja prirode IPA (Important Plant Area).


Podijeli: Facebook Twiter