Dirofilarioza pasa na sjeveru Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjever Istre, potvrdeno je, zahvatila je epidemija dirofilarioze pasa. Opaka bolest Dirofilarija immitis, srcani crv, i Dirofilarija repens, potkožni crv, napada pse i macke a prenose je komarci. Od 200 testiranih pasa s buzetskog i laniškog podrucja zaražen je 61 pas ili 30,5 posto. Njih 44 zaraženo je manje patogenim potkožnim crvom, 10 srcanim crvom, a u krvi preostalih pasa ustanovljena su oba crva.

Stanje je posebno alarmantno na lokaciji uz Motovunsku šumu i uz vodotoke, rijeku Mirnu i akumulaciju Butoniga, gdje je pojava komaraca, a posebice tigrastih, intenzivnija. Na tom je podrucju oko 75 posto zaraženih pasa, a u pojedinim selima - Valicama, Krtima, Valarima, Paladinima i Senju - zaraženost je medu testiranim psima stopostotna! Oba parazita koje prenose komarci predstavljaju opasnost za covjeka, iako treba reci da su slucajevi obolijevanja ljudi u Hrvatskoj dosta rijetki.

Uzimanje uzoraka krvi pasa obavila je Veterinarska ambulanta Buzet. Uzorci su obradeni na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu gdje su, iznenadeni visokim postotkom zaraženosti pasa u prethodnom pilot-testiranju, pristali besplatno se ukljuciti u akciju testiranja. Na buzetskom podrucju ukupno je oko 2.000 pasa, od toga oko 1.500 tartufara, 150 lovackih pasa, a ostalo su kucni ljubimci pa u Odboru za pracenje dirofilarioze pasa planiraju nastaviti s testiranjem.

Predsjednik buzetskog ogranka Hrvatske stranke zelenih i dugogodišnji tartufar Vladimir Marušic najavio je da planiraju pokrenuti mjere sprjecavanja širenja ove bolesti, od edukacije do dezinsekcije i proljetnog uništavanja legla komaraca. Veterinar Saša Arsic upozorava da na ova podrucja dolaze tartufari i s Labinštine i Pazinštine pa je najvažnije sprijeciti širenje epidemije. Preventivno tretirati nezaražene pse repelentima, a kod zaraženih preparatima ubiti postojece dirofilarije u cirkulaciji.


Podijeli: Facebook Twiter