Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04

Počinju radovi na dionici Kanfanar - Rogovići

Objavljeno: 25.09.2009 | 16:55 Zadnja izmjena: 25.09.2009 | 18:24 0 komentara

Ovog je tjedna startala nova regulacija prometa na Ipsilonu. Do sada je promet zatvaran u ranim jutarnjim satima, a budući da je u jesenskom razdoblju u to vrijeme mrak, minerski radovi, koji se mogu obavljati samo pri dnevnoj svjetlosti, morali su biti obustavljeni pa se sada obavljaju u novom dnevnom terminu.

- S Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Istarskom županijom smo dogovorili ubrzanje gradnje da bi se Ipsilon što prije pretvorio u autocestu. Svi su se rokovi pomakli za godinu ili dvije prije ljeta 2012., kada je po prvom planu bio predviđen dovršetak izgradnje punog profila autoceste od Pule do Umaga i od Kanfanara do Rogovića. Da bismo ostvarili tu novu dinamiku, morali smo uvesti dulja zatvaranja prometa, kaže David Gabelica, direktor Bina-Istre, koncesionara gradnje Ipsilona.

Najveća je novost na gradilištu Ipsilona da će uskoro započeti radovi na dionici od Kanfanara do Rogovići, koja je kao i potez od Pule do Umaga u prvoj fazi pretvaranja u autocestu. Po Gabelicinim riječima, za ovu je zahtjevnu dionicu dobivena građevinska dozvola. Na njoj su otkupljene tri četvrtine zemljišta, pa će zemljani radovi započeti već idućeg tjedna.

- Dionica Kanfanar - Rogovići ima najveće usjeke na cijeloj trasi Ipsilona, a budući da je građevinska dozvola dobivena tek sada, neće se moći uklopiti u ubrzani plan gradnje, kojim ćemo dio od Kanfanara do Pule dovršiti do iduće turističke sezone, a preostali dio zapadnog kraka do čvora Umag do ljeta 2011. Posebno je kompliciran usjek kod Kanfanara, na kojem ćemo zbog blizine stambenih i poslovnih zgrada morati minirati u manjim slojevima, kaže Gabelica.

Još se uvijek gradi na dijelu od Pule do čvora Buje. Građevinska dozvola za ostatak trase do čvora Umag, na kojoj su također otkupljene tri četvrtine zemljišta, trebala bi se dobiti za dva tjedna, pa će se tada započeti raditi i otvorit će se gradilište na čitavom zapadnom kraku. S ovom trebala bi stići i građevinska dozvola za pristupnu cestu do čvora Umag, koja bi se također trebala izgraditi do sezone 2010.

Na ovom dijelu dobro napreduje gradnja najvećeg objekta - 260 metara dugačkog vijadukta Brtonigla, jedinog na zapadnom kraku koji nije izgrađen u dva profila. Na preostalom dijelu gradilišta uglavnom se izvode zemljani radovi, produžuje se 20 podvožnjaka za lokalne ceste i poljske putove te prolazi za životinje.

Na dijelu dionice od Pule do Kanfanara, koja će u promet do iduće sezone, preostali su veći iskopi oko čvora Vodnjan-jug i na pojedinim lokacijama prema Puli. Ovi se iskopi ubrzano poravnavaju, a veći je dio dionica niveliran, pa će u listopadu početi asfaltiranje pojedinih dijelova.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik