Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Umrla književnica Nada Iveljić

Objavljeno: 07.09.2009 | 12:30 Zadnja izmjena: 07.09.2009 | 12:52 0 komentara

Hrvatska književnica Nada Iveljić, poznata kao autorica brojnih knjiga i slikovnica za djecu, umrla je jučer u Zagrebu u 79. godini.

Nada Iveljić rođena je 1931. u Zagrebu, gdje je završila I. klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Radila je kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u gimnaziji i osnovnoj školi, a bila je i urednica časopisa za djecu Radost. Od 1954. piše pjesme, pripovijesti i dužu prozu za djecu.

Objavila je osam knjiga poezije, zbirke novela "Crna roda", "Arijadnina nit" i "Miljenici svilene djevice", roman "Bijela kopriva", preko četrdeset knjiga i niz slikovnica za djecu, te više igrokaza, radio i TV-igara za odrasle i djecu. Napisala je mnoge članke u časopisima, a uvrštena je u gotovo 20 antologija.

Mladim čitateljima poznata je prije svega kao autorica brojnih knjiga za djecu i slikovnica. Doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti za djecu dala je pričama iz autentičnog dječjeg svijeta s blagim pomakom prema fantastici. Uspješna je bila u kraćem pripovjedačkom žanru za djecu pa su mnoge njezine pripovijesti postale dio školske lektire za mlađu dob.

Nagradu "Grigor Vitez" primila je 1972. za zbirku priča "Šestinski kišobran" i 2000. za bajku "Zemljina dječica", a 1985. nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić" za djelo "Dođi da ti pričam".

Njezina knjiga "Marijina tajna" je prvi roman iz života djece prognanika. Marija je učenica sedmog razreda, živi s majkom kao prognanica u Makarskoj i pokušava zaboraviti strašnu tragediju koju je doživjela u rodnom selu pokraj Vinkovaca. Ona je u ratu izgubila brata i oca. Za oca postoji još tračak nade daje možda još živ, u srpskim logorima. Marijino društvo, kolegice i kolege iz razreda, koji nisu doživjeli rat na tako tragičan način, nemaju uvijek dovoljno razumijevanja za probleme tihe i senzibilne djevojčice. Zbog toga se Marija najradije druži s mudrom staricom iz okolice Sinja, također prognanicom. Marija ima svoju tajnu koju čuva kao svetinju. I upravo oko te njene tajne izbit će ozbiljan nesporazum u Marijinu razredu, koji će poremetiti odnose među djecom.

Među ostalim ostvarenjima za djecu ove autorice izdvajamo: "Konjić sa zlatnim sedlom", "Dječak i ptica", "Kiki, mala polarna lisica", "Zagrebački vrapčići", "Dobro lice", "Kolibrić Lili", "Zmajevi nad gradom", "Sat očeva", "Srce na pragu", "Pozdravite novoga jahača", "Školsko dvorište", "Zvijezda na krovu", "Vodenica Sokolica", "Kiosk na uglu ulice", "Dođi da ti pričam", "Vagon-slon", "Zlatarovo malo zlato", "U zemlji dječurliji", "Riđokosa primadona", "Dječji dom", "Hvala ti, vjetre", "Doviđenja, Lunjo" i druge.

 Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik