Placa australske premijerke 254 tisuce kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australska premijerka Julia Gillard, koja je najbolje placeni celnik u skupini najrazvijenijih svjetskih gospodarstava G20, s novom je povišicom postala još bogatija, prema pisanju The Wall Street Journala.

S drugom povišicom u zadnja tri mjeseca, u iznosu od 14.430 australskih dolara (14,827 americkih dolara) godišnja placa Gillard sada iznosi 495.430 australskih dolara (3.046,894 kn), što je za 25 posto više od place americkog predsjednika Baracka Obame, dvostruko više od place britanskog premijera Davida Camerona a znatno premašuje place celnika Njemacke, Francuske i Kanade.

Obama je u 2011. primio oko 400.000 americkih dolara (2.392,00 kn) dok je godišnja placa njegovog britanskog kolege Camerona 222.000 americkih dolara (1.327,560 kn), prema pisanju The Daily Maila.

Celnica najveceg europskog gospodarstva, njemacka kancelarka Angela Merkel, u 2011. je imala placu u vrijednosti od 283.608 americkih dolara (1.695,975 kn).

Australski parlamentarci povisili su si place uoci odlaska na šest tjedana zimske stanke, ucvrstivši si status jednih od najbolje placenih politicara u svijetu.

Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, neovisni Tribunal za naknade dao je zeleno svjetlo da se zastupnicima povecaju godišnje place u prosjeku za tri posto, od cega je najviše profitirala Julia Gillard.

Ipak, taj je porast u kontrastu sa smanjenjem placa za kojim su posegnuli neki drugi svjetski celnici, reagirajuci na teška vremena kod kuce. Jedna od prvih odluka novoizabranog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea bila je da smanji svoju placu za 30 posto, kako bi izrazio solidarnost s Francuzima pogodenim mjerama štednje.

Nakon prošlogodišnjeg potresa i tsunamija, japanski premijer Yoshihiko Noda pristao je smanjiti svoju placu za gotovo trecinu kako bi pomogao u naporima za obnovu zemlje.

U meduvremenu, australska politicka klasa koristi dobrobiti ekonomije koja raste po godišnjoj stopi od 4,3 posto, najbrže od bilo koje razvijene zemlje. Prema novom izracunu naknada, zastupnici ce imati godišnju placu 190.550 australskih dolara (1.171,882 kn), uz dodatnih 106 dolara tjedno.

No, ne ide samo australskim politicarima dobro. Guverner australske središnje banke - Reserve Bank of Australia - Glenn Stevens nedavno je s placom dogurao do gotovo milijun dolara, što ga cini jednim od najboljih placenih središnjih bankara u svijetu, navodi WSJ. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter