Optužbe protiv Assangea "za umrijeti od smijeha"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar vanjskih poslova Ekvadora, zemlje u kojoj je osnivac WikiLeaksa Julian Assange zatražio politicki azil, ironicno se osvrnuo na aferu sa silovanjem i seksualnim napadom za što Assengea terete u Švedskoj.

"Osobno, mislim da je to za umrijeti od smijeha", kazao je u srijedu navecer novinarima šef ekvadorske diplomacije Ricardo Patino, dodajuci: "Optužuju ga jer mu je puknuo kondom".

Australski osnivac WikiLeaksa nalazi se od 19. lipnja pod zaštitom ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kamo se sklonio kako bi izbjegao izrucenje Švedskoj, odbivši odazvati se na poziv britanske policije.

Povodom optužbi Assange kaže da su dvije švedske podnositeljice tužbe pristale na seks s njim i strahuje da ce ga Švedska izruciti u SAD gdje bi mu se moglo suditi zbog špijunaže nakon što je njegova internetska stranica objavila 250.000 povjerljivih americkih diplomatskih telegrama.

Ekvador, ciji je socijalisticki predsjednik Rafael Correa vec izrazio simpatiju spram osnivaca WikiLeaksa, nije iznio rok u kojem ce odgovoriti na njegov zahtjev za azilom. "Upravo prikupljamo informacije o navodnim optužbama u Švedskoj", dodao je Patino.

"Naivno je pomisliti da je to glavni razlog" zahtjeva za izrucenjem, prokomentirao je on. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter