Grcka izabrala Europu i eurozonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijeli je svijet u nedjelju s velikim nestrpljenjem gledao prema Grckoj i novom pokušaju njenih gradana da izaberu vlast. Rezultati su pokazali ono što su sve ankete i predvidale - Grcka je posve podijeljena oko puta kojim treba ici, ona, ali i eurozona.

Desna Nova demokracija i radikalno lijeva Syriza, dva politicka antipoda, imaju najvecu podršku biraca, povjerenje proeuropskom putu Nove demokracije dalo je 30-ak posto biraca, dok je Syriza na oko 26 posto glasova. Treceplasirani Pasok bi s 12 posto glasova trebao biti jezicac na vagi koji ce u koaliciji s Novom demokracijom prevagnuti prema sastavljanju proeuropske vlade za nastavak pregovora i financijskog aranžmana s Europom za spas Grcke od bankrota.

U svakom slucaju pred Grckom je ponovo vrijeme pregovora - pocinju vec sutra - i jedino ono što je sigurno je da su grcki politicki lideri dobili drugu priliku da uspiju u onom u cemu prvi put nisu - prevazidu svoje taštine i politicke razlike i pokušaju nešto uciniti za zemlju. Koja god stranka i koalicija preuzela odgovornost za sastavljanje vlade cekat ce ih naime, isti, izvanredno težak posao.

Bez obzira na tvrde stavove koji su posljednjih dana stizali iz Europe, vrlo je vjerojatno da ce biti obnovljeni razgovori o vec potpisanom paketu pomoci Grckoj. Svima je jasno da Grcka pod ovakvim uvjetima jedva podmiruje svoje osnovne potrebe, što bi, boji se Bruxelles, moglo dovesti do njenog nekontroliranog bankrota upravo u trenutku kada je nekoliko i to iznimno važnih ekonomija u eurozoni u vrlo teškoj situaciji.

Drugi veliki problem pred svim strankama ili koalicijama je da ce u novoj vladi sjediti odreden broj neiskusnih ljudi. To nacelno može biti prednost, no u kriznim vremenima kao što su ova, neiskustvo se obicno skupo placa. Slabost institucija uostalom je i bio razlog zbog kojeg je zemlja potonula u ovako duboku krizu. (J. VUKUŠIC/NL)

Nogomet iznad svega
I u danu izbora u Grckoj se najviše govorilo o nogometu. Grci bi u cetvrtfinalu mogli vrlo lako igrati s Njemackom. Po društvenim mrežama šire se šale na racun antagonizma izmedu Grka i Nijemaca: "Ako Grcka u cetvrtfinalu izvuce Njemacku, koliko ce golova morati Grci primiti". (A. Ma./NL)


Podijeli: Facebook Twiter