U Francuskoj drugi krug parlamentarnih izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuzi su u nedjelju ujutro poceli glasovati u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima se ocekuje da ce Socijalisticka stranka predsjednika Francoisa Hollandea dobiti potrebnu vecinu za povedbu svoga programa.

Francuzi biraju 541 zastupnika nakon što je 36 vec izabrano u prvom krugu 10. lipnja, obilježenog niskom stopom sudjelovanja (42,7 posto).

Mjesec i pol nakon što je na predsjednickim izborima pobijedio Nicolasa Sarkozyja, Francois Hollande bi trebao osvojiti uvjerljivu vecinu, ili cak apsolutnu koja bi ga oslobodila koalicije s ekolozima i radikalnom ljevicom.

Vecina anketa upucuje da ce Socijalisticka stranka i dvije male saveznicke stranke dobiti više od 289 od 577 mjesta u parlamentu. U prvom su krugu socijalisti i razne lijeve stranke osvojili 34,4 posto glasova, ekolozi 5,4 posto, a radikalna ljevica 6,9 posto glasova.

Parlamentarna bi desnica, koja je dobila 34 posto glasova u prvom krugu, prema anketama mogla postici i u nedjelju zamjetan rezultat.

Nedjeljne bi izbore mogao obilježiti povratak u parlament krajnje desne Nacionalne fronte, pod vodstvom Marine Le Pen, koja bi mogla dobiti tri ili cetiri mjesta. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter