Egipcani prvi put u povijesti biraju predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipcani danas prvi puta u povijesti izravno biraju predsjednika u prvom krugu izbora na kojima se suceljavaju kandidati islamista s bivšim visokim dužnosnicima režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, prenose agencije.

Glasovanje je pocelo bez incidenata u 8 sati po lokalnom vremenu, a birališta ce se zatvoriti u 18 sati, javila je egipatska televizija. Oko 50 milijuna egipatskih biraca trebalo bi, kako se ocekuje, izaci u velikom broju na birališta kako bi dalo svoj glas jednome od dvanaest predsjednickih kandidata, od kojih nitko nije izraziti favorit.

Drugi izborni krug održat ce se 16. i 17. lipnja ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu vecinu. Predsjednicki kandidati zadnjih su tjedana obišli Egipat uzduž i poprijeko nastojeci osvojiti povjerenje biraca u zemlji od 80 milijuna ljudi.

Vodeci medu njima su bivši glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, zatim Ahmed Šafik, zadnji premijer u vladi svrgnutog predsjednika, neovisni islamist Abdel Moneim Abul Futuh te kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi koji vodi po rezultatima s vec obradenih birališta u inozemstvu.



Rijec je o prvim izborima u povijesti u kojima ce Egipcani, kojima su stoljecima vladali faraoni, sultani, kraljevi i vojni casnici, imati istinsku priliku izabrati svog celnika. Tijekom tri tjedna službene predizborne kampanje, koja je završena u nedjelju, Egipat je održao prva televizijska suceljavanja vodecih kandidata, novine su objavljivale preizborne intervjue i oglase, a ulice egipatskih gradova i sela bile su prekrivene posterima i lecima, prenosi Reuters.

Glasovanje je vec održano u inozemstvu - prema podacima objavljenima s birališta u 33 egipatska diplomatska predstavništva, kandidat Muslimanskog bratstva Morsi dobio je 106.252 glasa, a slijedi ga Abul Futuh sa 77.499. Na trecem je mjestu arapski nacionalist Hamden Sabahi, na cetvrtom Musa i Šafik na petom.

Vojska, koja vodi zemlju od Mubarakova pada, obecala je predati vlast civilima krajem lipnja kada bude izabran novi predsjednik. Uz obecanje o provedbi poštenih i demokratskih izbora Vrhovno vijece oružanih snaga isticalo je da ne podupire nijednog kandidata.

Brojni analiticari i komentatori ocekuju da ce vojska nastojati zadržati svoje povlastice i ocuvati utjecajnu ulogu kao i prošlih desetljeca, no cinit ce to diskretnije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter