Grcka bi mogla dobiti geuro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki financijski div Deutsche Bank osmislio je plan uspostave valute nazvane geuro koja bi Grckoj omogucila devalvaciju unutar eurozone ako na vlast dodu stranke koje se protive medunarodnim sporazumima o pomoci, prenose u utorak europski mediji.

Ako radikalna ljevica pobijedi na izborima 17. lipnja i ispuni obecanje da ce odbaciti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoci uz pripadajuce obveze stroge štednje, Grcka bi i bez financijske pomoci mogla ostati u eurozoni ako se uvede paralelna valuta, navodi se u studiji Deutsche Banka, koju u utorak prenosi europski informativni portal EUobserver.

Geuro bi se sastojao od zadužnica, jedne vrste državnog duga koja bi funkcionirala kao platežno sredstvo. On bi oštro devalvirao prema euru, no osigurao bi grckoj vladi više vremena za provedbu reformi i za usvajanje proracunskih rezova, napominju u njemackoj banci.

"Smatram da je takva paralelna valuta uz euro najvjerojatniji rasplet", kazao je glavni ekonomist Deutsche Banka Thomas Mayer na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Berlinu.

Ustvrdio je da bi geuro omogucio Grckoj snižavanje placa i povecanje izvoza. "Time bi se ponovno osovili na noge", napominje.

Jedan od glavnih preduvjeta za uspjeh takvog scenarija bio bi nastavak priljeva financijske pomoci toj zemlji iz ostalih clanica eurozone i Medunarodnog monetarnog fonda (MMF), najvjerojatnije iskljucivo kako bi se Grckoj omogucila otplata dugova. Novcano iscrpljene grcke banke takoder bi trebalo spašavati, i to putem uspostave europske "banke za problematicne dugove", kaže se u studiji Deutsche Banka.

Mayer pojašnjava da bi krizni fond eurozone Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) mogao refinancirati grcke zajmodavce i time potaknuti obnovu povjerenja, kako bi Grci prestali povlaciti novac iz tamošnjih banaka, prenosi nadalje EUobserver. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter