24 slabija potresa u Ferrari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset cetiri nova slabija potresa magnitude do 3,7 pogodila su nocu s nedjelje na ponedjeljak pokrajinu Ferraru u sjeveroistocnoj talijanskoj regiji Emilia Romagna nakon snažnog potresa u nedjelju rano ujutro zbog cega je 3.000 ljudi napustilo svoje domove.

Vecina naknadnih potresa dogodila se u zonama Mirandola, San Felice i Finale Emilia, koje su najteže pogodene prvim snažnim potresom u nedjelju u 4 sata ujutro u kojem je sedam osoba poginulo, 50-ak je ozlijedenih, a materijalna šteta je golema u toj regiji bogate kulturne baštine.

Stotine stanovnika provele su noc medu ruševinama, u sportskim dvoranama i u ponedjeljak ujutro docekale kišu, olujni vjetar i nevrijeme.



Brojni su stanovnici noc proveli u automobilima na otvorenim parkiralištima strahujuci od novih udara ili urušavanja oštecenih zidova. Nocu su regiju pogodila 24 nova slabija potresa od kojih su cetiri bila veca od 3 stupnja po Richteru.

Naslovnice gotovo svih talijanskih dnevnika donose fotografije raspolovljenog tornja sa satom u regiji Finale Emilia i naslovima "Strah i bol" te "Nocna mora". Teško oštecen toranj potpuno se urušio pod novim udarom u nedjelju poslije podne zbog cega je gradonacelnik Fernando Ferioli ocajnicki zavapio "Tisucu godina povijesti ode u vjetar".

Potres u nedjelju ujutro bio je magnitude 6, prema podacima Nacionalnog geofizickog instituta, na 5,1 kilometar dubine s epicentrom u Finale Emilia, 36 kilometara sjeverno od Bologne.

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti ubrzao je povratak sa summita NATO-a iz Chicaga i u ponedjeljak se ocekuje u domovini koja osim žrtava potresa oplakuje i 16-godišnju gimnazijku ubijenu u nerazjašnjenom atentata u Brindisiju na jugu Italije.


Podijeli: Facebook Twiter