Potvrdena smrt predsjednika Malavija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti Malavija službeno su u subotu objavile smrt predsjednika Malavija Bingua Wa Mutharike, više od 24 sata nakon smrti od posljedica srcanog udara, i precizirale da ce poštivati ustav, koji predvida da ce vlast preuzeti potpredsjednica.

- S tugom javljamo da je umro predsjednik Malavija Bingu Wa Mutharika. Bit ce proglašena desetodnevna žalost. Ustav ce se poštivati, naveo je tajnik predsjedništva i vlade Bright Masaka u priopcenju procitanom na državnom radiju.

Nakon infarkta je 78-godišnji predsjednik u cetvrtak ujutro bez svijesti prebacen u središnju bolnicu glavnog grada Lilongwe.

Po malavijskom ustavu, predsjednicke ovlasti ce se prenijeti na potpredsjednicu Joyce Bandu koja ce do iducih izbora raspisanih za 2014. upravljati tom siromašnom zemljom na jugoistoku Afrike, površinom dvostruko vecom od Hrvatske, s oko 15 milijuna stanovnika (2010.).

Banda je prešla u oporbu otkako ju je Bingu Wa Mutharika iskljucio iz vladajuce stranke.

Odgadanje službene objave smrti, kao i prebacivanje Mutharikinog tijela zrakoplovom u Južnu Afriku u cetvrtak, pobudile su sumnje u proces sukcesije vlasti u ovoj zemlji.

Sjedinjene Države, koje su važan izvor pomoci za Malavi, oglasile su se povodom službene šutnje i rekle da ne žele bilo kakvo odgadanje prisizanja Bande, borca za ženska prava.


Podijeli: Facebook Twiter