Lagumdžija: Moguc je trgovinski rat Hrvatskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija zatražio je u cetvrtak u Sarajevu od švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta pomoc u rješavanju infrastrukturnih problema s kojima se suocava BiH zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a istodobno je potvrdio kako drži da bi to moglo dovesti do "kaosa i trgovinskog rata" ukoliko se žurno ne poduzmu potrebne mjere.

"I svojim sugovornicima u Zagrebu rekao sam da za iducih 15 mjeseci moramo puno toga uraditi da se rješe nagomilani problemi", izjavio je Lagumdžija na konferenciji za novinstvo koju je održao nakon susreta s Bildtom koji boravi u radnom posjetu BiH.

Pojasnio je kako drži da je za tri mjeseca potrebno dogovoriti nacin rješavanja problema, a preostalih dvanaest iskoristiti za prakticno djelovanje.

"Za petnaest mjeseci Hrvatska više nece biti u poziciji u kojoj je bila u proteklih petnaest godina, jer ce biti clanica EU i tada cemo ta pitanja koja nismo godinama rješili morati rješavati u potpuno drugom kontekstu", kazao je Lagumdžija.

Na izravan upit dopisnika Hine je li sugovornicima u Zagrebu spominjao "kaos" i "trgovinski rat", Lagumdžija je odgovorio kako se "objektivno može stvoriti klima koja vodi u trgovinski rat koji ne koristi nikome i nicemu".

"Povijest me naucila prije dvadeset godina da za rat ne treba dvoje, a za suradnju je potrebno obadvoje i zato moramo suradivati sada i svi zajedno jer cemo na kraju svi biti gubitnici u necemu što može djelovati kao nastavak nerješavanja nagomilanih pitanja", kazao je Lagumdžija, dodajuci kako je "dobro da se danas jasno govori i da se to sprijeci".

Izrijekom je spomenuo problem vanjskotrgovinskog deficita kojega BiH ima u razmjeni s Hrvatskom, mogucnost dodatnog zatvaranja hrvatskih granica za robe iz BiH i nerješavanje pitanja "velikih granicnih prijelaza" kojih, po njegovu sudu, mora biti barem sedam a ne dva kako je sada planirano.

Kazao je kako BiH treba "barem tri" granicna prijelaza za izvoz roba životinjskog podrijetla te "barem cetiri" za ostale vrste roba.

"Ako se to ne rješi u iducih petnaest mjeseci, uci cemo u još veci problem s našim susujedom, problem koji ne treba nikome", kazao je Lagumdžija, pojašnjavajuci kako je o tome u srijedu razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusic a u cetvrtak i sa šefom švedske diplomacije Bildtom kako bi se s ovim išlo i prema Bruxellesu u okviru regionalnih infrastrukturnih projekata da bi se dobila tehnicka i gospodarska pomoc za opremanje bosanskohercegovackih granica i institucija.

Švedski ministar vanjskih poslova Bildt potvrdio je kako je rješavanje granicnog režima izmedu Hrvatske i BiH veoma važno za Europsku uniju, jer to od srpnja iduce godine postaje i vanjska granica Unije.

"To ce biti jedan od najdužih dijelova granice EU", podsjetio je Bildt, istaknuvši kako je režim upravljanja granicom jasno definiran pravilima koje propisuje Bruxelles. "Naravno da želimo pomoci i to želi i Europska komisija", kazao je Bildt, potvrdivši kako BiH može racunati na potrebnu pomoc no mora se djelovati brzo jer vrijeme prolazi a puno toga treba uraditi na terenu.


Podijeli: Facebook Twiter