Rehabilitacija Draže Mihailovica unutarnja stvar Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremic odbio je u petak u Bruxellesu komentirati postupak rehabilitacije cetnickog vode Draže Mihailovaca, kazavši da je to unutarnja stvar Srbije.

- To je prije svega unutarnje, iznimno delikatno pitanje u Srbiji i ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje, odgovorio je Jeremic na novinarsko pitatnje kako bi se eventualna odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Mihailovica odrazila na odnose s Hrvatskom.

Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovica, Jeremic je odgovorio: "Dodite u Beograd pa cemo onda o tome pricati".

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom cetnickog vode iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovica.

Dragoljub Draža Mihailovic (1893.-1946.) bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio cetnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemackim okupatorom, izdaje i ratnog zlocina.

Josipovic: Rehabilitacija štetna

Predsjednik RH Ivo Josipovic ocijenio je u petak da je postupak rehabilitacije Draže Mihailovica štetan i u suprotnosti s povijesnim cinjenicama.

- Draža Mihailovic je ratni zlocinac, a cetništvo je kvislinški zlocinacki pokret. Mogu se sjetiti puno slucajeva u kojima su cetnici sudjelovali, ne borili se i bili antifašisti, nego sudjelovali u bitkama zajedno sa Nijemcima i Talijanima i ustašama protiv partizana.

Mogu se sjetiti onih slucajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri cemu su stradali i Srbi od cetnicke ruke, rekao je Josipovic.

Dodao je da se ne može sjetiti ijedne ozbiljnije ili bilo kakve bitke u kojima su se cetnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša. Samo jedna znacajnija bitka bila je poslije rata izmedu ustaša i cetnika, negdje pokraj Banja Luke da bi se na kraju zajedno povlacili i spašavali glavu, kazao je.

Upitan vidi li u pokušaju rehabilitacije unutarnjopolitcku dimenziju s obzirom na predstojece izbore u Srbiji, Josipovic je rekao da to ne može procijeniti, no da je njemu to bitno kao fenomen.


Podijeli: Facebook Twiter