Tisuce ljudi na ispracaju koptskog pape

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispracaj poglavara Koptske pravoslavne crkve, pape Šenude III. poceo je u utorak ujutro u koptskoj katedrali svetog Marka u Kairu, prepunoj vjernika i vjerskih uglednika. Šenudino tijelo položeno je u otvoreni lijes, na glavi mu je zlatna mitra, a u ruci pastirski štap optocen zlatom.

Šenuda III., koji je predvodio najvažniju kršcansku crkvu na Bliskom istoku cetiri desetljeca, umro je u subotu u 88. godini nakon srcanog udara koji se pridodao drugim teškim zdravstvenim problemima.

Ispred crkve okupilo se više tisuca osoba s portretima pokojnog patrijarha, središnje figure koptske zajednice zabrinute zbog širenja islamizma i vjerskog nasilja u Egiptu. Tri osobe izgubile su život ovoga vikenda u gužvama koje su nastale ispred katedrale u kojoj je Šenudino tijelo bilo izloženo u sjedecoj poziciji na patrijahovoj katedri.

Na ispracaj je došlo i vatikansko izaslanstvo, brojni veleposlanici i celnici egipatskog vojnog režima koji su utorak proglasili danom žalosti. Pogreb se izravno prenosi na državnoj televiziji.



U skladu s njegovim željama, Šenuda ce biti pokopan u manastiru svetog Bišoja u pustinjskom podrucju Vadija Natruna, izmedu Kaira i Aleksandrije. Na tom ga je mjestu držao u kucnom pritvoru 1981. predsjednik Anvar el-Sadat s kojim se politicki nije slagao.

Izraze sucuti povodom njegove smrti poslali su papa Benedikt XVI. i americki predsjednik Barack Obama, koji je porucio da je Šenuda III. bio posvecen nacionalnom jedinstvu i bio "ljubljeni voda egipatskih koptskih kršcana i zagovornik tolerancije i vjerskog dijaloga".

Šenuda je bio popularan i medu mnogim egipatskim kršcanima koji ne pripadaju koptskoj crkvi, pa i medu muslimanima. Medutim, neki su mu kršcanski aktivisti zamjerali da trebao snažnije pritiskati državu da osigura više prava za kršcane. Šenuda III. nikada nije prestao podržavati vladu Hosnija Mubaraka i nije se previše energicno zalagao za koptske zahtjeve kako ne bi izazvao muslimanske konzervativce.

Jedna od Šenudinih najviše citiranih izjava, koja je ponovo objavljena u svim listovima nakon njegove smrti, glasi: "Egipat nije zemlja u kojoj živimo, to je zemlja koja živi u nama".

Prema procjenama, Kopti predstavljaju izmedu šest i deset posto od 82 milijuna Egipcana. Koptska crkva navodi kako ima 10 milijuna vjernika.


Podijeli: Facebook Twiter