Lukašenko se sam svrstao u diktatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka vlada u ponedjeljak je uzvratila bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku za njegovu opasku o njemackim ministru vanjskih poslova da je "bolje biti diktator nego homoseksualac" tijekom napada na europske politicare zbog jacanja sankcija protiv njegove zemlje.

- Bolje je biti diktator nego homoseksualac, rekao je Lukašenko, a prenijela bjeloruska agencija Belta, govoreci o Guidu Westerwelleu koji je prvi njemacki ministar koji se otvoreno predstavlja homoseksualcem.

- Ta izjava, nažalost, govori sama po sebi. Govori puno o stanju svijesti osobe koja je izgovara, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andreas Peschke.

- Nažalost, Lukašenkova izjava jasno pokazuje stajalište bjeloruskog predsjednika spram temeljnih prava. Zanimljivo je što smo na ovaj nacin doznali i to da se Lukašenko sam svrstava u diktatore, rekao je glasnogovornik njemacke vlade Steffen Seibert, podsjetivši da je njemacka vlada nedavno došla do istog zakljucka.

Lukašenko je i prije kritizirao homoseksualnost, pa i nakon prošlogodišnjih prosvjeda protiv njegovog reizbora, koji su doveli do pogoršanja odnosa sa zapadom.

- Sad mi zamjeraju i to što osudujem homoseksualce. E pa ne volim homoseksualce i vec sam rekao da ne volim homoseksualce, rekao je tada Lukašenko. Glede Westerwellea, bjeloruski predsjednik je rekao: "Rekao sam mu otvoreno, gledajuci ga u oci - trebao bi voditi normalan život".


Podijeli: Facebook Twiter