Pocelo sudenje za havariju Costa Concordije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo istražno rocište tijekom kojega ce biti otvorena crna kutija kruzera Coste Concordije i trebale bi biti razjašnjene okolnosti njezina brodoloma pocelo je u subotu u Grossetu pred više stotina odvjetnika, strucnjaka i preživjelih iz nesrece 13. sijecnja kod otoka Giglia, u kojem su 32 osobe poginule ili nestale.

Toskanski grad Grosseto preplavljen je talijanskim i stranim medijima. Cetvrt oko gradskog kazališta, gdje se rocište održava iza zatvorenih vrata, okružena je policijom. Glavni pretpostavljeni krivac za katastrofu, kapetan Francesco Schettino nije prisutan. Njegov odvjetnik Bruno Leporatti kaže da nema potrebe da osramoceni kapetan napušta svoj rodni grad Meta di Sorrento pokraj Napulja, gdje je u kucnom pritvoru, kako bi nazocio saslušanju.

"A s obzirom na ozracje stvoreno oko njega, vjerojatno bi to bilo i malo opasno", dodao je je.

Ukupno je pod sumnjom devet zaposlenika kompanije Costa Crociere u okviru istrage za ubojstvo iz nehaja, brodolom i propuste u suradnji s luckim vlastima. Kapetana se još tereti i za napuštanje broda dok je evakuacija putnika bila u tijeku.

Na saslušanju ce biti oko 70 odvjetnika i njihovih timova koji zastupaju preživjele i clanove obitelji žrtava brodoloma. Suci ce saslušati svjedoke i ispitati brojne vještake koji bi trebali razjasniti okolnosti nesrece. Tako bi se trebale utvrditi proporcije odgovornosti i krivnje osoba pod istragom.

Medu 4.229 osoba koje je prevozila Costa Concordia, 3.200 bili su turisti 60 razlicitih nacionalnosti, medu njima i Hrvati, a preostali su bili clanovi posade. Brod je nasukan na stijenu, a iz mora su izvucena tijela 25 poginulih, dok se sedam osoba smatra nestalima.

Brodolomci su podnijeli tužbe u Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama protiv vlasnika broda koji je do 31. ožujka produljio putnicima rok da se odluce hoce li primiti odštetu od 11.000 eura po sobi uvecan za troškove krstarenja, lijecenja i povratak u domovinu.


Podijeli: Facebook Twiter