Srbija dobila status kandidata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici zemalja clanica Europske unije odobrili su u cetvrtak navecer kandidatski status za Srbiju, dok su odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgodili za rujan.

- Nadam se da ce to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju politickih i gospodarskih kriterija za clanstvo u EU-u, rekao je predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita.

- Smatram da je ovo jako dobra odluka koja pokazuje da je Europska unija i dalje privlacna, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Celnici EU-a odlucili su za rujan odgoditi odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, cemu se još uvijek protivi Nizozemska.

Rumunjska je pokušala povezati davanje statusa kandidata Srbiji sa zelenim svjetlom za ulazak u schengenski prostor, iako to u EU-u službeno ne žele priznati.

Van Rompuy je, odgovorajuci na novinarsko pitanje, zanijeko da je rumunjski predsjednik i u jednom trenutku dovodio u vezu srbijansku kandidaturu s ulaskom u Schengen.

U petak, drugi dan summita, celnici 25 zemalja potpisat ce ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jacanju fiskalne discipline da bi se ubuduce izbjegle dužnicke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Ceška odlucile da nece potpisati novi fiskalni pakt.

Na summitu kao promatrac sudjeluje hrvatski premijer Zoran Milanovic.


Podijeli: Facebook Twiter