Hamas se odrekao Asada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vode palestinskog islamistickog pokreta Hamasa javno su se u petak okrenuli protiv svojeg dugogodišnjeg saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al Asada i poduprli narodni ustanak kojim ga se želi srušiti s vlasti.

Tim je potezom Asad ostao bez jednog od posljednjih saveznika medu muslimanima sunitima u arapskom svijetu i dodatno produbio izolaciju u kojoj se nalazi. Promjenu politike prema Siriji Hamas je obznanio tijekom molitvi u egipatskom glavnom gradu Kairu i u pojasu Gaze.

Vecina sirijskih pobunjenika su suniti, a u arapskom svijetu podijeljenom izmedu sunita i šijita odluka Hamasa da okrene leda Asadu odmah izaziva pitanja glede buducih Hamasovih veza s njegovim najvecim saveznikom Iranom, koji je ostao uz Asada, kao i glede odnosa s iranskim saveznicima u Libanonu, šijitskim pokretom Hezbolahom.

- Pozdravljam sve narode iz Arapskog proljeca i pozdravljam junacki sirijski narod koji teži slobodi, demokraciji i reformama, rekao je Hamasov celnik Ismail Hanijeh vjernicima u džamiji al Azar u Kairu, kamo je stigao u posjet iz Gaze.

- Marširamo prema Siriji s milijunima mucenika. Ne Hezbolahu i ne Iranu, uzvikivali su vjernici.

Hamas i Hezbolah dugo su njegovali strateško partnerstvo u borbi protiv zajednickog neprijatelja Izraela, ali se s produbljivanjem jaza izmedu sunita i šijita Hamas, cini se, priklonio mocnim sunitskim islamistima iz Muslimanskog bratstva, koji od ustanaka u sklopu prošlogodišnjeg Arapskog proljeca dobivaju sve više na utjecaju.

- Ovo se može smatrati velikim korakom prema prekidu veza sa Sirijom, rekao je palestinski politicki komentator Hani al Masri, dodajuci da bi se Damask sad mogao odluciti izbaciti Hamasovo sjedište u progonstvu sa svojeg teritorija.


Podijeli: Facebook Twiter