Izvor Wikileaksa nije se izjasnio o krivnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki vojnik Bradley Manning (24), koji je optužen  za predaju tajnih informacija o americkom ratu u Iraku internetskoj stranici Wikileaksu, nije se izjasnio o krivnji na prvom rocištu u cetvrtak na americkom vojnom sudu u Fort Meadeu.

Manning, bivši analiticar americke vojne obaveštajne službe u Iraku, optužen je za najvece odavanje tajnih informacija u americkoj povijesti. Optužnica ga tereti da je Wikileaksu proslijedio 700 tisuca dokumenata State Departmenta izmedu studenoga 2009. i svibnja 2010. godine.

Optužen je u 22 tocke, od kojih najteža - za pomaganje neprijatelju, nosi doživotnu zatvorsku kaznu. Po drugim tockama optužnice, može dobiti zbirnu kaznu od 150 godina zatvora.

Manning, iz Oklahome, u zatvoru je od svibnja 2010. godine. Njegova obrana tvrdi da je on mladic s duševnim problemima i da nije trebao imati pristup tajnim dokumentima.

Odgoda njegovog izjašnjavanja o optužnici daje vremena njegovu odvjetnickom timu da razradi strategiju obrane i da priceka ishod nekoliko podnesaka o kojima se sud mora ocitovati prije pocetka sudenja, koje može poceti najkasnije do kolovoza. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter