Argentina: Poginulo 49 putnika, više od 600 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teška željeznicka nesreca u kojoj jepoginulo 49 putnika, a više od 600 ih je ranjeno dogodila se u srijedu u Buenos Airesu kada su prigradskom vlaku Sarmiento otkazale kocnice te se pri brzini od 26 kilometara na sat zabio u betonsku barijeru na kraju pruge.

Nakon udarca lokomotive u barijeru u nju su se zabijali svi sljedeci vagoni, te je došlo do prevrtanja. Najviše poginulih i ozlijedenih ima upravo u prva dva vagona. Vozac lokomotive takoder je ozlijeden i prevezen je u bolnicu. Mnogi ljudi su ozlijedeni u, kako navode svjedoci, hrpi metala i stakla.

"Najprije smo culi udarac slican eksploziji, a potom smo katapultirani zajedno sa sjedalicama. Nakon toga zavladao je pravi kaos. Oko nas je svugdje bilo krvi i nepomicnih tijela, nakon pocetnog šoka i neke cudne tišine culi su se jaucii dozivanja. Stvarno ne znam kako ce spasioci uspjeti izvuci tijela iz priklještenih vagona", rekao je svjedok.

Ravnatelj argentinske civilne zaštite Daniel Russo potvrdio je da se u prevrnutim vagonima nalaze deseci zarobljenih putnika do kojih ce spasioci teško doci. Prvi, lakše ozlijedeni putnici polagani su na vozila injima je lijecnicka pomoc ukazana odmah na licu mjesta odnosno u prostorijama kolodvora. Teže ozlijedeni odvode se u gradske klinike i bolnicke centre.

Prema prvim izvidima, do nesrece je došlo zbog otkazivanja kocnica, no šef sindikata linije Sarmiento Ruben Sobrero rekao je da je lokomotiva tek izašla iz servisa i da su kocnice na prijašnjim stanicama normalno radile, te ce morati sacekati detaljniju analizu da bi se tocno utvrdio uzrok kvara na sustavu kocenja.

Nesreca se dogodila u vremenu kada vlakovi stižu prekrcani prema centru grada. Argentina ima 18.000 km željeznickih pruga, a veci dio instalacija je u jako lošem stanju.

Ova je nesreca po broju poginulih najveca nakon 1.veljace 1970. godine, kada su se vlakovi u punoj brzini medusobno sudarili u blizini Buenos Airesa. Tada je poginulo 200 ljudi. (Hina/G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter