Izbacuje li EU Grcku iz eurozone?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki ministar financija Evangelos Venizelos objavio je konsterniranoj javnosti: zemlja se suocila s dosad nevidenom kampanjom za njeno izbacivanje iz eurozone! "Ocito je, u Europi postoje snage koje se igraju vatrom", kazao je Venizelos.

Neocekivana odluka ministara financija eurozone da unatoc paketu štednje, teškom 3,2 milijarde, odgode financijsku podršku Grckoj, šokirala je ne samo Atenu. Predsjedavajuci eurozone Jean-Claude Juncker smatra medutim da je potrebno razjasniti još neke tehnicke detalje u nizu podrucja te dobiti garanciju grckih politickih lidera da ce se i nakon izbora pridržavati u nedjelju donesenih odluka. Nakon toga, u ponedjeljak, ministri financija ce donijeti potrebne odluke.

Svjestan da novo odgadanje dovodi u pitanje sposobnost Grcke da do 20. ožujka vrati 14,5 milijardi eura duga, danski ministar financija Jan Kees de Jager je za Dutch TV hladno kazao: To nije naš problem!

"Dok sve ne budemo imali u papirnatoj formi, dakako i grcka politicka jamstva, odluku ne možemo donijeti", kazao je nizozemski ministar.

Takav nacin odlucivanja u Ateni više ne razumiju. Ministar javnog reda Christos Papoutsis kazao je da je vlada uložila "nadljudske napore kako bi udovoljila zahtjevima država eurozone".

"Ljudi više ne mogu... Od sada pa nadalje Europa mora preuzeti odgovornost", kazao je covjek u Grckoj zadužen za javni red i mir nakon sastanka vlade, kasno uvecer u utorak.

Istovjetna je i reakcija brojnih udruga za zaštitu ljudskih prava. Suglasni su u jednom: "Mjere štednje primijenjene na Grckoj stvaraju dramaticnu i samoubilacku situaciju", prenio je europski portal, EUobserver.

"Luda utrka sa stalnim zaoštravanjem mjera štednje može samo pogoršati tešku ekonomsku i socijalnu recesiju jer su uvjeti života Grka vec drasticno pogoršani", objavili su zagovornici ljudskih prava u Europi. (J. VUKUŠIC/Novi list)

Predsjednik se odrekao place
Grcki predsjednik Carolos Papoulias odlucio je odreci se svoje place, objavio je u srijedu ministar financija Evangelos Venizelos i pozdravio taj "simbolican" cin prvog covjeka prezadužene clanice Europske unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter